Hirdetés

Elon Musk a Starlink-műholdak új generációjáról mesélt



|

Az új Starlink-szatellitek jóval hatékonyabbak lesznek a jelenlegi technológiánál, ám a célba juttatásuk is komolyabb kihívást jelent.

Hirdetés

Május óta Magyarországon is elérhető a SpaceX műholdas internet szolgáltatása, amely az alacsony Föld körüli pályán keringő Starlink-hálózatról szórja az űrbéli megabiteket. Elon Musk cége 2019-ben kezdte kiépíteni az ehhez szükséges infrastruktúrát, végső formájában pedig kb. 42 ezer egységet számlál majd a jelenleg több mint 2500 műholdból álló konstelláció.

A SpaceX ugyanakkor már tavaly augusztusban bejelentette a netes szatellitek következő generációját, a Starlink 2.0-s műholdakat, melyek tovább fokozzák a rendszer hatékonyságát. Musk nemrég ezekről is beszélt a népszerű Everyday Astronaut YouTube-csatornának.

Hirdetés

A kb. félórás videóban 9 perc 30 másodperc környékén kerül szóba a Starlink 2.0, méghozzá a tesztelés alatt álló Starship rakéta kapcsán, amely a SpaceX egyetlen eszköze lesz a nagyobb és nehezebb új műholdak pályára állítására. A jelenlegi Starlinkeket a Falcon-9 juttatja a világűrbe, egy fuvarral több tucatnyi egységet cipelve magával.

A videóban Musk elmondja, hogy már el is készültek az első Starlink 2.0-s műholddal, amely 7 méter hosszú, és kb. 1,25 tonnát nyom, vagyis közel egy tonnával nehezebb az első generációs változatnál. A hízókúra hozadékaként viszont "csaknem egy teljes nagyságrenddel" jobban teljesít a hasznos adatbitek számát tekintve. A számok alapján már érthető, miért nem jöhet szóba a Falcon-9 rakéta, amely a milliárdos szerint térfogatát és tömegét tekintve sem elégséges a Starlink 2.0 szállításához.

A 120 méter magas  Starship-rendszer szolgálatba állítása azonban még a jövő zenéje, a SpaceX jelenleg arra vár, hogy az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatala (FAA) befejezze a rakéta környezeti hatásairól szóló vizsgálatát. A jelentés valamikor ebben a hónapban készülhet el, s ha minden a tervek szerint halad, később a Starship juttathatja a Holdra az Artemis-program asztronautáit is.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.