Hirdetés

Elon Musk Asperger-szindrómáján gúnyolódott a Twitter egyik vezetője



|

A videón rögzített beszélgetésben az is elhangzott, hogy a mikroblog működtetését az ideológiák, és nem a profit vezérlik.

Hirdetés

Április utolsó napjaiban vált hivatalossá, hogy Elon Musk 44 milliárd dollárért felvásárolja a Twitter anyacégét, az így magánkézbe kerülő közösségi oldalon pedig átfogó változtatásokat eszközöl a szólásszabadság garantálására és a veszteséges mérleg jövedelmezővé fordítására. A belengetett reformok sorában a moderációs szabályok lazítása, Donald Trump visszaengedése és a fizetős profilok bevezetése is felvetődött, és az is hamar kiderült, hogy a cég dolgozói körében heves ellenérzések dúlnak a felvásárlás miatt.

Az utóbbiról árulkodik az a nyilvánosságra került videó is, amelyen a Twitter ügyfélkapcsolatokért felelős vezetője, Alex Martinez Elon Musk Asperger-szindrómájával gúnyolódott. Az üzletember tavaly beszélt először nyilvánosan az állapotáról, amely az autista spektrumzavar (ASD) egyik típusa, és elsősorban a kommunikációs képességeket érinti.

Hirdetés

A rejtett kamerás felvételt egy amerikai jobboldali aktivista szervezet, a Project Veritas készítette, amely az önmeghatározása szerint a "liberális elfogultságot és korrupciót" igyekszik leleplezni, az ellenoldalról viszont rengetegen kritizálják a módszereit, korábban pedig pereket is veszített a félrevezető anyagai miatt.

Az erősen megvágott videóban a Project Veritas munkatársa a felvásárlás éles ellenzőjének adja ki magát, és egyebek mellett arról kérdezi az oldott állapotban nyilatkozó Martinezt, hogy a profit vagy az ideológia vezérli érdekli-e jobban a Twittert, aki erre azzal válaszol, hogy nem termelnek nyereséget, ezért az ideológiát mondaná, ami szerinte egyben a veszteséges működés oka is.

Az ügyfélkapcsolati vezető arra is kitér, hogy a dolgozók többsége hisz valamiben, amiről úgy gondolja, hogy jó a bolygónak, és nem azért tevékenykedik, hogy biztosítsa az emberek szólásszabadsághoz való jogát. A Project Veritas mindezzel azt igyekszik bizonyítani, hogy a Twitter alkalmazottai valójában a baloldali ideológia terjesztésén munkálkodnak, szándékosan elnyomva a konzervatív hangokat.

Itt kerül szóba Elon Musk, aki a moderáció minimalizálásával szélesebb körű szólásszabadságot biztosítana a mikroblogon. Martinez szerint a milliárdosnak nehéz kérdésekre kell majd felelnie, amikor eldönti, hogy mennyire lesz engedékeny a platformon, mivel az "emberek nem tudnak racionális döntéseket hozni, ha nem a "helyes" információk kapnak nyilvánosságot.

A Musk Aspergerére vonatkozó, szintén erősen megvágott részben Martinez őrültnek (itt a loony tune kifejezést használja) nevezi a milliárdost, felemlegetve annak állapotát. Végezetül pedig úgy fogalmaz, hogy szó szerint különleges gondozást igénylő személynek tartja Muskot, ezért nem is tudja komolyan venni, amit az üzletember mond.

A teljes videót elsőként egy kanadai portál, a The Post Millennial publikálta, majd egy amerikai újságíró is megosztotta a rövidített változatát a Twitteren. A poszt alá maga Musk is kommentelt, mindössze annyit írva, hogy egy "Twitter-vezető alázza a szólásszabadságot és gúnyolja az Aspergerrel élő embereket".

A Twitter felvásárlása egyébként pillanatnyilag szünetel, miután Musk felfüggesztette az üzletet, amíg nem kap pontos tájékoztatást a botok arányáról a felhasználói táboron belül. A sokak által a vételár lejjebb tornázására tett kísérletként értékelt konfliktus odáig fajult, hogy a milliárdos nemrég egy kaka-emojival szólt be a cég vezérigazgatójának.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.