Hirdetés

Elon Musk internet-hozzáférést ad az ukránoknak



|

Mivel a világháló infrastruktúrája könnyen támadások célpontja lehet, jól jöhet Elon Musk segítsége Ukrajnának.

Hirdetés

Ukrajna a lehető legtöbb területen igyekszik segítséget kérni a nyugati államoktól és cégektől, amelyek egyöntetűen elítélik az inváziót. Ebbe beletartoznak a nagy tech vállalatok is. Utóbbiak vezetői közül az ukrán miniszterelnök-helyettes az Apple és a Google első emberei mellett Elon Muskot is nyilvánosan kérte fel, hogy támogassa az orosz támadás alatt álló országát. A SpaceX és a Tesla feje válaszolt is Mykhailo Fedorovnak, és úgy tűnik, eleget is tesz a kérésének.

Hirdetés

Az Ukrajna digitális átállásáért felelő miniszteri posztot is betöltő Fedorov hangzatos párhuzamokkal kérte a Dél-Afrikából származó mágnás segítségét:

"Elon Musk, amíg Ön a Marsot próbálja kolonizálni, Oroszország Ukrajnát próbálja megszállni. Amíg az Ön rakétái sikeresen szállnak le az űrből visszatérve, az orosz rakéták ukrán civileket támadnak. Arra kérjük, lássa el Ukrajnát Starlink állomásokkal és szóljon a józan oroszokhoz, hogy álljanak ki [a háború ellen]."

- írta a Twitteren.

Mivel várható, hogy az ország infrastruktúráját támadó orosz erők kárt tesznek az internetszolgáltatáshoz szükséges kábelekben és adótornyokban, a műholdak által szolgáltatott, antennákon keresztül fogható jelek valóban hasznosak lehetnek Ukrajnában jelen helyzetben. Úgy tűnik, erre Musk is gondolt, ugyanis válasza szerint

"A Starlink szolgáltatás már aktív Ukrajnában. További terminálok vannak úton."

A műholdas netszolgáltatás jelenleg a Starlink otthonában, az Egyesült Államokban is csak bétaként üzemel, ezért tavaly nyáron még csupán százezer előfizetője volt. A szélesebb körű bevezetés előtt viszont valószínűleg Musk cége még több műholdat szeretne alacsony Föld körüli pályára állítani, a tervezett négyezer adónak ugyanis eddig mindössze nagyjából felét sikerült üzembe helyezni. Emiatt a Starlink korai tesztjei közben is azt tapasztalták a felhasználók, hogy a két műhold közötti váltás komoly kihagyást okoz a szolgáltatásban, ami a száz, illetve a prémium változat esetében ötszáz dollárost havidíj mellett nehezen lenyelhető hiba. Persze, háborús helyzetben a szakadozó internet is ezerszer jobb, mint a szolgáltatás teljes hiánya.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.