Hirdetés

Elon Musk példáját követi a Reddit, tömegesen tiltakoznak a felhasználók



|

Több ezer fórum vált elérhetetlenné az üzemeltető által tervezett változások elleni tiltakozás jegyében.

Hirdetés

Elon Musk még néhány hónapja döntött úgy, hogy némi extra bevétel reményében fizetőssé teszi a Twitter alkalmazásprogramozási felületét (Application Programming Interface), egy csapással elvágva a sokak által preferált külsős fejlesztésű klienseket a szolgáltatáshoz való hozzáféréstől.

A lépés nem csak a felhasználók körében aratott nagy felháborodást, hanem a vállalatok sem vették jó néven, ám ez nem akadályozta meg a havi több mint 400 millió aktív felhasználóval bíró Redditet abban, hogy ugyanerre az útra lépjen.

Hirdetés

A jelenleg masszívan veszteséges közösségi oldal még áprilisban jelentette be, hogy június 19-től új API árazási irányelveket vezet be, amely súlyos anyagi terheket ró a népszerűbb Reddit-kliensek fejlesztőire. Az ügyet csak azt követően kapta fel igazán a közösség, hogy a legnépszerűbb ilyen program, az Apollo mögött álló Christian Selig egy hosszas posztban számolt be róla, hogy számára évi 20 millió dollárt kóstálna az alkalmazásprogramozási felület további igénybe vétele.

A változtatások így a gyakorlatban jó eséllyel szintén a külső kliensek ellehetetlenítését eredményezik, akárcsak a Twitter esetében. Ez pedig sokaknak fáj, mivel a harmadik felektől származó programok számos szempontból fejlettebbek az üzemeltető által preferált gyári alkalmazásnál, legyen szó a sebességről, a stabilitásról, a moderátorok számára rendelkezésre álló eszközökről vagy az akadálymentességi funkciókról.

A Reddit népe ezért egy 2 napos tüntetést szervezett, melynek keretében több ezer fórum, vagyis Subreddit állította privátra magát, hozzáférhetetlenné válva a nyilvánosság számára. Az akció résztvevőit számláló Twitch-közvetítés alapján cikkünk írásakor már 7175 sub csatlakozott a demonstrációhoz, köztük a platform legnépszerűbb csoportjaival, mint például az r/funny, az r/Music vagy az r/Gaming.

Az akcióhoz csatlakozó fórumok üzemeltetői egyben azt kérik, hogy a felhasználók lehetőleg egyáltalán ne lépjenek be a Redditre a június 14-ig tartó online tiltakozás végéig. Habár a közösségi oldal több mint 3 millió fórumnak ad otthont, a tiltakozáshoz kifejezetten nagy látogatottságot generáló subok csatlakoztak, így nem kizárt, hogy az üzemeltető végül valóban megérzi majd a forgalomcsökkenést. A szolgáltatás társalapítója és vezérigazgatója, Steve Huffman egyébként a múlt héten egy nyilvános kérdezz-felelek keretében igyekezett csitítani az indulatokat, ám ez végül nem vezetett eredményre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.