Hirdetés

Elon Musk rábeszélné az Apple vezetőjét, hogy érje be kevesebb pénzzel is



|

A Twitter/X ura szeretné, ha több pénz maradna az alkotóknál.

Hirdetés

Az utóbbi években szinte folyamatosan téma volt az Apple-féle App Store-ban és a Google Play Áruházban szedett 30%-os értékesítési jutalék kérdése, amit az Epic Games egy látványos perben próbált meg eltörölni, ám végül belebukott a próbálkozásba.

Az "App Store-adónak" is hívott eljárás egyik ismert kritikusa Elon Musk, aki tavaly májusban a Twitteren fejtette ki, hogy a jutalék mértéke "szó szerint 10-szer magasabb", mint amennyinek lennie kellene. A milliárdos most ismét elővette a témát, ezúttal barátságosabb hangon szólítva meg a cupertinóiakat.

Hirdetés

Musk, aki nemrég hivatalosan is X-re nevezte át a 2006 óta futó közösségi platformot, nemrég arról posztolt, hogy megváltoztatja az előfizetős tartalomkészítőktől vont jutalékok körüli szabályozást. A régi rendszerben a twitteres tartalomgyártók 12 hónapon át élveztek mentességet, majd 10%-ot kellett befizetniük az üzemeltetőnek a bevételeik után. A jövőben viszont csak a 100 ezer dolláros bevételi határ átlépésekor lép életbe a 10%-os levonás, azzal a feltétellel, hogy az első 1 év mindenképp jutalékmentes marad.

Ebbe azonban belerondít az Apple, amely 30%-os jutalékot von az App Store-ból letöltött X alkalmazásban indított vásárlásokból. Musk ezért most azt ígéri, hogy beszélni fog az almás cég élén álló Tim Cookkal, hogy az a jövőben csak abból az összegből nyessen le 30%-ot, amit a mikroblog üzemeltetője szed be a tartalomkésztőktől. Magyarán a milliárdos azt szeretné, hogy az előfizetések teljes ára helyett az Apple csak az X 10%-os jutalékát sápolja meg, ami jelentősen kisebb bevételt jelentene Tim Cookék számára.

Figyelembe véve, hogy egy ilyen engedmény más szereplők részéről is hasonló igényeket támaszthatna, mi nem adunk rá nagy esélyt, hogy az Apple végül engedni fog a kérdésben. Ugyanakkor nem ez az első eset, amikor Musk közvetlenül Tim Cooknál próbál kijárni valamit: tavaly az App Store moderációs szabályai miatt rúgták össze a port a felek, amit végül sikerült is elsimítani egy személyes találkozóval.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.