Hirdetés

Elon Musk szerint még mindig a Marsra kéne költöznünk



|

A SpaceX alapítója a klímaváltozás mellett más érveket is felhozott a vörös bolygó kolonizálása mellett.

Hirdetés

A National Academy of Sciencest 1836-ban hívta életre az Egyesült Államok törvényhozása azzal a céllal, hogy a nemzet választott képviselőit tudományosan megalapozott tanácsokkal lássák el, amikor erre szükség van. Ez a szervezet tartott egy megbeszélést nemrég, ahol az amerikai kormányzattól is megbízást kapó SpaceX alapítója is felszólalt. Elon Musk előadásában egy korábban már vázolt ötletét ismételte el, miszerint az emberiségnek kolonizálnia kell a Marsot.

Az űrutazásban nagyon is érdekelt vállalkozó elmondta, véleményét arra alapozza, hogy vannak "civilizációs veszélyek, amiket potenciálisan csökkenthetünk", ha a Föld mellett más bolygókon is megveti a lábát a fajunk.

Hirdetés

"Ha elég sokáig várunk, a Föld lakhatatlanná fog válni. Szóval hosszútávon mindannyian halottak vagyunk"

- mondta a megbeszélésen Musk, beszámolók szerint egy kisebb kacaj kíséretében, ennek elérkezésére pedig több veszélyforrást is lát. Egyfelől a klímaváltozás és az üvegházhatású gázok kibocsátása is rizikófaktor, bár Musk elmondta, ő "kevésbé aggódik emiatt, mint mások".

Kiemelte továbbá, hogy a Föld sok táján csökkenő tendenciát mutatnak a születési számok, ami "alulértékelt veszélyforrás", aminek "nem látjuk a végét". De az üzletember szerint a Földön kívülről is érkezhet a bolgyón meglévő civilizációt fenyegető esemény:

"Mindig megvan az esélye, hogy egy üstökös elpusztít egy kontinenst"

- mondta, rámutatva, hogy korábbi hasonló pusztításról van fosszilis bizonyítékunk. Ennek kapcsán Musk nem hagyta ki a lehetőséget, hogy rámutasson, "nagyobb rakéták" segítségével ezt a fajta fenyegetést akár el is háríthatja az emberiség. Utolsó lehetőségként pedig bedobta, hogy "mindig ott van a jó öreg nukleáris armageddon. (...) Az sem kizárt, hogy megtörténik. (...) Nem tudom, mi annak az esélye, de nem nulla" - mondta az atomfegyverek által képviselt fenyegetésről.

A Marsra történő utazásról persze a SpaceX alapítója is tudja, hogy rendkívül kockázatos vállalkozás. Várakozásai szerint az Atlanti-óceán első néhány átkeléséhez hasonló élmény lesz az emberiségnek, amikről úgy nyilatkozott, hogy "borzasztóak voltak."

Musk az eseményen azt is elmondta, hogy az erre kitalált járműve, a Starship már akár 2022. januárjában is Föld körüli pályára állhat, amivel együtt a jövő év során egytucat tesztrepülést terveznek. Kiemelte viszont, hogy az első tesztrepülés számos kockázatot hordoz, így nem biztos, hogy sikeres lesz. Ha viszont a tervezett programot sikeresen teljesítik, véleménye szerint 2023-ban már nem tesztjelleggel, akár értékes rakománnyal is közlekedhetnek a Starship hajók.

Mindennek feltétele, hogy a jelenleg folyó engedélyezési eljárás sikerrel záruljon, de ez nem garantált, egy esetleges kudarc pedig hónapokkal, vagy akár évekkel is késleltetheti a Starship programot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.