Hirdetés

Elon Musk tagadja, hogy a Tesla önvezető módja ölte meg az egyik alkalmazottját



|

Egy friss jelentés szerint a Full Self Driving okozta egy Tesla-dolgozó halálát.

Hirdetés

Habár Elon Musk hosszú évek óta ígérgeti az érkezését, a Full Self Driving (FSD) nevű teljes önvezető üzemmód továbbra is csak béta formában érhető el, és a nevével ellentétben még mindig nem képes az 5-ös szintű autonóm közlekedésre, hanem a sofőr figyelmét igénylő 2-es szinten üzemel.

A milliárdos ugyanakkor számtalanszor elmondta, hogy az FSD szerinte jóval biztonságosabb, mint egy hús-vér sofőr, ezért minden teslás balesetnek óriási figyelem jut, amelynél felvetődik az önvezető rendszer hibája. A The Washington Post most azzal vádolja a gyártót, hogy a kezdetleges szoftver gyakorlatilag megölte a cég egyik alkalmazottát.

Hirdetés

A lap által közölt oknyomozó írás szerint az áldozat Hans von Ohain még 2022-ben egy barátja, Erik Rositter társaságában utazott egy szerpentines környéken a coloradói Denver közelében, amikor az FSD-vel közlekedő Tesla Model 3 felmondta a szolgálatot: az autót előbb többször is vissza kellett "rántani" az útra, mert nem tudta követni az éles hegyi kanyarokat, végül pedig le is rohant az úttestről, melynek során a sofőr életét veszítette.

A The Washington Post magától a balesetet túlélő utastól szerezte az értesüléseit, a tisztánlátást viszont nehezíti, hogy Hans von Ohain ittas volt, a Tesla pedig teljesen kiégett, így a nyomozók nem tudták eldönteni, hogy valóban használta-e FSD a történtek idején. A felderítésbe magát a Teslát is be akarták vonni, ám a gyártó azt állította, hogy nem kapott vezetési adatokat az autótól, amit a cég a félreeső helyszínből eredő kommunikációs nehézségekkel magyarázott.

Most viszont maga Musk is reagált az ügyre egy X-posztban, amelyben azt írja, hogy nem volt bekapcsolva az FSD, mivel le sem töltötték a szoftvert. A milliárdos továbbá azt is hozzátette, hogy ez sajnálatos dolog, mert a bekapcsolt önvezetéssel valószínűleg megelőzhető lett volna a baleset.

Hogy Musk és a Tesla igazat mondanak-e, azt valószínűleg sosem fogjuk megtudni, a The Washington Postnak megszólalva mindenesetre az áldozat özvegye úgy nyilatkozott, hogy teljesen mindegy, mennyire volt részeg a férje (0,26-os véralkoholszintet mértek nála a megengedett 0,08 helyett), mivel a milliárdos azt állította, hogy az FSD jobb, mint egy emberi sofőr, ami mellett a jelek szerint továbbra is kitart az alapító-cégvezető.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.