Hirdetés

Elon Muskot kritizálják, amiért nem szólalt meg a buffalói mészárlás kapcsán



|

Sokan kíváncsiak lennének, hogy mit gondol a szólásszabadság mellett kiálló milliárdos a lövöldözés közvetítéséről.

Hirdetés

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az amerikai Buffalóban szombaton egy 10 életet kioltó, feltehetően rasszista indíttatású mészárlás történt, melynek elkövetője, a 18 éves, fehér bőrű Payton Grendon élőben közvetítette a lövöldözést a Twitchen, előtte pedig egy 180 oldalas "hitvallást" publikált az interneten a kirekesztő eszméiről.

A tragédia kapcsán egy váratlan (?) fordulattal most Elon Muskot is pellengérre állították, amiért a milliárdos eddig nem kommentálta a történteket, mivel sokakat érdekelne, hogy a magát a szólásszabadság abszolutistájaként meghatározó üzletember miként vélekedik a tömeggyilkosság közvetítéséről.

Hirdetés

Musk véleménye azért releváns, mert épp a Twitter megvásárlására készül (habár vannak arra utaló jelek, hogy nem lesz semmi az üzletből), a kormány megragadása után pedig jóval szabadabbá tenné a több mint 200 millió felhasználóval bíró mikroblog moderálási szabályait. Így aztán adja magát a kérdés, hogy mit tenne Musk, ha egy később mészárlás elkövetője esetleg a Twittert választaná a tette bemutatására.

Ahogy a The Verge véleménycikke is rámutat, az erőszakos videók megosztása önmagában nem bűncselekmény, így belefér a szólásszabadság tágan értelmezett kereteibe, mégis morális dilemmát jelent, hogy szabad-e ilyen tartalmakat terjeszteni, és nem csak a sokkoló voltuk miatt, hanem azért is, mert az efféle bűntettek elkövetői mindennél jobban vágynak a nyilvánosságra.

Az interneten persze ma is hozzáférhetők olyan oldalak, ahol az arra igényt tartók válogatott szörnyűségeket nézhetnek (ilyen volt például a tavaly megszűnt LiveLeak is), ám ezeknek messze nincs akkora elérésük, mint a mainstream közösségi platformoknak. Az alábbi Twitter-poszt elkövetője most szintén Elon Musktól várja, hogy mi a véleménye a témáról:

Cikkünk írásáig azonban a milliárdos nem reagált a felvetésekre, pedig a buffalói lövöldözés óta több bejegyzéssel is hallatta a hangját a mikroblogon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.