Hirdetés

Elvesztünk: a robotok lealázzák az embert a CAPTCHA-teszteken



|

A robotellenes védelem sem tud megálljt parancsolni a botoknak.

Hirdetés

Aki nem csak a Facebook-Instagram-Tiktok trió között ingázik a weben, az valószínűleg gyakran találkozik a CAPTCHA-tesztekkel, amelyeknek az lenne a feladatuk, hogy a felhasználó beavatkozását kérve megkülönböztessék a hús-vér látogatókat az automatizált algoritmusoktól.

Az utóbbiak visszaélések széles skáláját teszik lehetővé az online kérdőívek tömeges kitöltésétől kamu felhasználói fiókok regisztrálásán át a keresett termékek automatizált megrendeléséig. Bármilyen idegesítő is a CAPTCHA-ablakok pipálgatása és a képrejtvények megoldása, az embert így legalább az vigasztalja, hogy nincs hiába a dolog. Vagy mégis?

Hirdetés

A The Independent beszámolója alapján a University of California Irvine kutatói 120 népszerű weboldal CAPTCHA-tesztjeit vizsgálták meg, hogy kiderítsék, valóban alkalmasak-e ezek a botok megállítására. Az eredmény pedig lesújtó képet mutat: az emberek mindössze 50-85%-os pontossággal oldják meg a teszteket, míg a botok 85-100-os hatékonysággal dolgoznak, és ráadásul jelentősen gyorsabbak is.

Magyarán a "nem vagyok robot" már csak annyit jelent, hogy lassabban pötyögök és nagyobb eséllyel sülök fel a védelem feloldásával. A teszthez 1000, változatos hátterű (kor, nem, képzettség stb.) személyt kértek fel, hogy oldjanak meg fejenként 10 darab CAPTCHA-tesztet, majd különböző botokat is ráeresztettek a feladatra. A kísérlet eredményét az Arxiv felületén publikálták.

Az egyetlen biztató részlet, hogy a kutatást még nem vizsgálták felül független szakértők, így van rá némi esély, hogy mégsem ennyire rossz a helyzet.  A tanulmány szerzői mindenesetre hangsúlyozzák, hogy az ezredforduló után elterjedt CAPTCHA többé nem alkalmas arra, amire tervezték, ezért hatékonyabb és dinamikusabb technológiákra van szükség a weboldalak védelméhez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.