Hirdetés

Én, a robot a valóságban: rövidesen a hétköznapjaink részei lehetnek a humanoidok



|

Az Agility Robotics sorozatgyártásban fogja a Digiteket készíteni.

Hirdetés

A kapcsolódó tudományágak és a mesterséges intelligencia közelmúltbeli robbanásszerű fejlődésének köszönhetően, egyre több techcég indít projektet emberszabású robotok megalkotására, gyártására. Van ilyen irányú fejlesztése a Teslának, a Boston Dynamicsnak és az inkáb motorjairól ismert Kawasakinak is.

Az Agility Robotics hosszú évek óta foglalkozik munkarobotként használható gépek fejlesztésével. A közelmúltig ők rendelkeztek a leggyorsabban futó robottal, Cassie-vel, bár az tulajdonképpen csak egy pár láb volt még.

A vállalat azóta  2020-ban megalkotta humanoid Robotját, a Digitet. A logisztikai munkákat végző emberszabású robotnak már teste is volt, de feje még mindig nem. Most ennek a típusnak elkészítette a cég a végleges változatát, ami az első sorozatgyártású munkarobot lehet a piacon.

Hirdetés

A három évvel ezelőtt megjelent félkész koncepció most már  kapott egy pár szemet, kifinomultabb lett a mozgása, és állítólag az emberekkel való kommunikáció során is rengeteget fejlődött az első megjelenése óta. A monoton és veszélyes munkák végzésére tervezett robot közeljövőben induló sorozatgyártásához az Agility Robotics külön gyáregységet hozott létre az oregoni Salem városában.

A RoboFab néven nyíló gyáregység a tervek szerint évente több, mint 10 ezer Digitet fog legyártani 500 alkalmazott segítségével. A humanoidokat tesztelték már csomagkiszállítói munkakörben, de legnagyobb számban előreláthatólag raktárosi munkakörben fogják alkalmazni az Amazon és más hasonló nagycégek raktáraiban. Az első ügyfelek már 2024-ben hozzájuthatnak a Digitjeikhez, a megrendeléseket viszont csak az azt követő évben nyitják meg a nagyközönség számára.

A vállalat vezérigazgató-társalapítója Damion Shelton azt nyilatkozta a termékkel kapcsolatban:

"Azért találtuk ki a Digitet, hogy megoldjuk a mai munkavállalók olyan problémáit, mint a sérülések, a kiégés, a magas fluktuáció és a betölthetetlen munkaerőhiány, azzal a végső vízióval, hogy lehetővé tegyük az emberek számára, hogy még emberibbek legyenek. Amikor új technológiát építünk a társadalom jobbá tételére, a legfontosabb mérföldkő az, amikor képesek vagyunk a technológia tömeges előállítására olyan méretben, hogy az valódi, széleskörű hatást gyakorolhasson."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.