Hirdetés

Engedély néküli adatgyűjtésért perlik a TikTok üzemeltetőjét



|

A felperesek szerint az illetéktelenül begyűjtött adatokhoz a kínai kormány is hozzáférhet.

Hirdetés

Rázós időszakot tudhat maga mögött a TikTokot üzemeltető ByteDance, hiszen az elmúlt hónapokban több ország is nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette a népszerű közösségi platformot, sorra betiltva annak alkalmazását a kormányzati eszközökön.

Most pedig egy pert is kapott a nyakába a kínai vállalat, ám ezúttal nem a TikTok az ügy főszereplője, hanem a CapCut nevű ingyenes videóvágó app, amelynek a becslések szerint több mint 200 millió aktív felhasználója van.

Hirdetés

A csoportos pert az Egyesült Államokban, Illinois államban nyújtották be, a felperesek pedig mindenekelőtt azzal vádolják a ByteDance-t, hogy a CapCuton keresztül beleegyezés és megfelelő tájékoztatás nélkül gyűjti be a felhasználók biometrikus adatait, például arc- és hanglenyomatokat. A beadvány szerint az app felhasználói szabályzatát szándékosan úgy tervezték, hogy nehéz legyen az értelmezése.

A felperesek aggódnak, hogy a ByteDance és a kínai állam szoros kapcsolata miatt az érzékeny személyes adatok végső soron a totalitárius vezetésű ország kormányánál köthetnek ki, ezért arra kérik a bíróságot, hogy tiltsa meg a cég számára az információk Kínába küldését, illetve az adatok hozzájárulás nélküli gyűjtését. A sértettek (az egyikük egy kiskorú, aki még 7. osztályos korában kezdte használni az appot) emellett meghatározatlan összegű kártérítést is követelnek az üzemeltetőtől.

Cikkünk írásáig a ByteDance nem kommentálta a pert.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.