Hirdetés

Ennyi volt, most már tényleg retteghetnek a zenekarok a PC-s hardverektől



|

512 floppymeghajtóból álló hardverzenekar készül elvenni a profi muzsikusok munkáját.

Hirdetés

A passzív hűtéssel szerelt ultrabookok és a lemezmeghajtó nélküli, SSD-alapú asztali rendszerek korában már-már könnyes szemmel emlékszünk vissza azokra az időkre, amikor a PC-k üzemeltetése még megannyi jellegzetes pittyegéssel, kerregéssel és kattogással járt.

Eme letűnt kor előtt tiszteleg a lengyel Paweł Zadrożniak is, aki még 2011-ben robbant be a köztudatba, amikor két floppymeghajtóval játszatta el John Williams Birodalmi indulóját. A youtuber később előállt a jóval fejlettebb Floppotron 2.0-s rendszerrel, melyen az évek során többtucatnyi slágert keltett életre, köztük olyanokkal, mint a CCR Fortunate Sonja, vagy az ABBA Mamma Miája. Most pedig itt a Floppotron 3.0, tovább fokozva a hardveres szimfóniák összetettségét.

Hirdetés

Zadrożniak legújabb rendszere már 512 floppymeghajtót, 16 merevlemezt és 4 szkennert hangol össze egy számítógép, egy MIDI-to-RS485 átjáró és néhány kontrollermodul segítségével. S hogy mire képes mindez? Az alábbi videóból kiderül, ahol a cseh Julius Fučík közismert indulóját, a Gladiátorok bevonulását hallhatjuk a gépi zenekar tolmácsolásában.

Ami a Floppotron 3.0 működését illeti, a floppymeghajtók a mély hangokért felelősek, s minden darab egyetlen hangot kezel, míg a magasabb hangok a szkennerekből érkeznek. Az űtőhangszerek szerepét a HDD-k töltik be, a meghajtófejekből érkező kattanásokkal és puffanásokkal. Akit mélyebben is érdekelnek a technikai részletek, az Zadrożniak angol nyelvű blogbejegyzésében egészen mélyre áshat a témában, mi pedig addig is kíváncsian várjuk, hogy milyen slágereket dolgoz majd fel nekünk a Floppotron legújabb kiadása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.