Hirdetés

Ennyibe kerülhet az Apple-nek a Vision Pro headset előállítása



|

Egy jelentés szerint a cupertinóiaknak is sokba kerül a méregdrága termék, de azért messze nem annyiba, mint a vásárlóknak.

Hirdetés

Az Apple kétségkívül merészet húzott azzal, hogy 3500 dollárért küldte ringbe a Vision Pro virtuális- és kibővített valóság headsetet, hiszen a magabiztos árcédula a piac messze legdrágább ajánlatává teszi a február elején megjelent terméket, ami így például hétszer többe kerül, mint a szintén frissnek mondható Meta Quest 3.

A cupertinóiak hírhedtek arról, hogy többnyire vaskos árrésekkel dolgoznak, így adja magát a feltételezés, hogy a Vision Pro esetében is jelentős pénzt szakítanak minden egyes elsózott példányon. Egy friss jelentés azonban valamelyest árnyalni látszik a képet.

Hirdetés

A CNBC beszámolója szerint az Omdia elemzőcég 1542 dollárra, azaz kb. 555 ezer forintra becsüli a Vision Pro anyagköltségét, vagyis összesen ennyit kóstálnak a cégnek a headsetbe épített alkatrészek. Az alkotóelemek legdrágábbika az 1,25 hüvelykes micro-OLED kijelző, amiből ráadásul kettő is van, a beszállító Sony pedig darabonként 228 dollárt számláz ki értük. A második helyen az eszközt hajtó M2 chip áll, ami az Apple saját fejlesztése, és a Vision Pro mellett a MacBookban, a Mac Miniben és az iPad Próban is alkalmazzák.

A számítás alapján tehát az Apple-nek közel 2000 dollárja marad, ám ez messze nem színtiszta haszon, hiszen egy első generációs termékről beszélünk, melynek a megszületése többéves kutatás-fejlesztést igényelt, ehhez pedig még a marketing és a csomagolás költségei is hozzáadódnak. Mindent összevetve valószínű, hogy az Apple egyelőre nem keresi agyon magát a Vision Próval, ám a vállalat hosszabb távon gondolkodik: egy belsős forrásokra hagyatkozó jelentés például nemrég azt állította, hogy még a cupertinói mérnökök szerint is csak a 4. generáció környékén éri el kiforrott állapotát a headset.

A rajt környékén adott egyik interjújában mindenesetre a vezérigazgató Tim Cook is elsősorban a termékben alkalmazott csúcstechnológiás fejlesztésekkel indokolta a 3500 dolláros árat, rámutatva, hogy több mint 5000 szabadalmuk fűződik a headsethez. Ez viszont nem nyűgözött le mindenkit, a kéthetes határidő lejártához közeledve legalábbis többen visszavitték a terméket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.