Hirdetés

Ennyiért mobilozhatsz és internetezhetsz az áremelések után



|

Mostanra az összes távközlési szolgáltató végrehajtotta az inflációkövető áremelést, ezért megnéztük, hol mennyibe kerülnek ténylegesen a mobil- és az internettarifák.

Hirdetés

Mivel nem Japánban, hanem Magyarországon élünk, az inflációt úgy ismerjünk, mint a saját tenyerünket. De legalább a halál és az adók mellett még egy dolog biztos az életünkben, mégpedig az, hogy a termékek, szolgáltatások ára minden évben szépen, fokozatosan növekszik. Voltak és vannak persze kivételek is, a technológiai szektorban például az árak csökkenéséhez szokhattunk hozzá. Rendszerint csak olyan, előre nem látható tényezők szoktak átmeneti emelkedést okozni, mint valamilyen természeti katasztrófa vagy - az utóbbi évben - az ukrajnai háború. A telefon- és  internetszolgáltatások ára is jobbára lefelé tartó pályán volt, ennek azonban most, nagyon úgy fest, hogy vége. Jobb lesz, ha hozzászokunk ahhoz, hogy mostantól évről évre többet kell majd fizetni az igénybe vett szolgáltatásokért.

A szerződés egy olyan hivatalos dokumentum, amely mindkét fél számára kötelezettségeket és jogokat ír elő. Mobil- és internettarifák esetében a szerződés tartalmazza a szolgáltatás paramétereit (például, de nem kizárólag a díjcsomagban foglalt lebeszélhető percek számát, a rendelkezésre álló adatmennyiséget, a le- és feltöltési sebességeket, a roaming zónákat), valamint azt is, hogy a fogyasztónak mennyit kell az adott szolgáltatás igénybevételéért fizetnie. A szerződések alapesetben egyoldalúan nem módosíthatók, de a felek megállapodhatnak abban, hogy bizonyos esetekben lehetőséget adnak a szolgáltatónak arra, hogy ezt mégis megtegye.

Ha van élő telefon- vagy internetelőfizetésed, akkor az a rossz hírünk, hogy ehhez te is hozzájárultál. A telkócégeknél a működési sajátosságok miatt ez egyébként nem ördögtől való dolog; nem véletlen, hogy 2018 óta uniós szintű irányelv rendelkezik arról, hogy a szolgáltatók élhetnek ezzel a lehetőséggel. Így minden hazai vállalat beépített olyan passzusokat is az általános szerződési feltételeibe, amely lehetővé teszi az egyoldalú szerződésmódosítást például akkor, ha arra valamilyen jogszabálynak való megfelelés érdekében kerül sor. Egészen a közelmúltig az egyoldalú szerződésmódosítás - a jogszabályi kitételt nem számítva - többnyire olyan esetekben volt lehetséges, amikor a módosítás a szolgáltatás valamely kevésbé lényeges részét érintette, vagy a fogyasztó számára kedvezőbb feltételeket hozott.

Gyere, és legyél te is PCW Max tag!

Olvasd tovább minden cikkünket és élvezd a tagoknak járó extra kedvezményeket egész hónapban akár egy pizzaszelet áráért!

Kipróbálom
Már előfizető vagyok, bejelentkezem
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.