Hirdetés

Érdekes a Lenovo átlátszó laptopja, de nem tudni még, miért lesz jobb, mint bármely másik



|

A ThinkBook Project Crystal testközelből is pont olyan merész, mint a kiszivárgott koncepcióképeken volt.

Hirdetés

Az átlátszó kijelző ugyan önmagában véve nem új technológia, de az idei évben ismét nagy figyelmet kapott, miután a januárban megrendezésre került CES 2024-en a sajtó és a látogatók csodálatára az LG és a Samsung is kiállított egy-egy jól megtermett transzparens panelt.

Az előzetes szivárgásoknak köszönhetően előre tudni lehetett, hogy a február 26. és 29. zajló Mobile World Congressen ismét felbukkan majd a megoldás, méghozzá egy átlátszó kijelzős Lenovo laptop formájában, amit végül tényleg el is hozott a gyártó.

A ThinkBook-divízió által megalkotott Project Crystallel volt szerencsénk testközelből is találkozni a barcelonai kiállításon, a notebook pedig élőben még érdekesebb is, mint a korábban nyilvánosságra került rendereken volt, mivel a Lenovo teljesen működőképes formában prezentálta.

Hirdetés

A fő attrakció természetesen a 17,3 hüvelykes átlátszó microLED panel, amely ugyan csupán 720p-s megjelenítésre képes, cserébe viszont akár 3000 nites fényerőt is ki lehet préselni belőle. Inaktív állapotban a kijelző egy enyhén sötétített üveglap hatását kelti, amelyen a gépet felébresztve életre kelnek a tartalmak.

További feltűnő részlet a hagyományos billentyűzet helyett alkalmazott érintésérzékeny felület, ami remekül illik  a transzparens megjelenítő letisztult látványvilágához, de nem győzött meg minket arról, hogy egy ilyenen szeretnénk cikkeket írni. A megoldás ugyanis messze nem olyan kényelmes, mint egy normál gombsor, a csúszós felület miatt pedig a pontossággal is vannak gondjai. Az utóbbit a Lenovo is elismeri, de szerinte mesterséges intelligenciával ki lehetne küszöbölni az elgépeléseket.

A nagy kérdés persze, hogy a mérnököknek egyáltalán érdemes-e ezen törniük a fejüket, hiszen legyen bármilyen látványos is, a Project Crystal-szerű laptopok csak szűk felhasználási körökben bizonyulhatnak hasznosabbnak egy normál modellnél. A gyártó szerint ilyen lehet egy orvosi rendelő vagy egy szállodai recepció, ahol a gép elforgatása nélkül oszthatnánk meg az információkat az ügyfelekkel, de a beépített kamera révén akár AR eszközként is bevethető a notebook, például diagramokat vagy vázlatokat helyezve bizonyos tárgyak elé, mondjuk egy javítási feladat során.

A tömeggyártás viszont jelenleg egyáltalán nincs tervbe véve, így még sokáig meg kell elégednünk a normál laptopokkal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.