Hirdetés

Érdekes digitális újdonságok érkeznek az Ikeától



|

A bútoriparban is eljött az AI ideje, de más, hasznos szolgáltatásokkal is készül a cég. Az egyikkel végre az egyik legnépszerűtlenebb vásárlási kényszerfeladatnak is búcsút inthetsz.

Hirdetés

1943-ban indult a svéd Ikea, ami ma már az egyik legismertebb márka a világon, ráadásul népszerűsége továbbra is kellően nagy. Hazánkban három áruháza található, amelyek egyik vonzereje, hogy igyekeznek folyton megújulni, egyre zöldülni és újabb "Ikea-élményt" nyújtani a vásárlóknak. Ezt az élményt már sokan megtapasztalhatták, beleértve a legutálatosabbat is, amikor labirintusként berendezett sorok között kell a kiszemelt terméket megtalálni, majd valahogy eljutni a pénztárig. Nos, ez utóbbi abszolút szándékos, pszichológiai háttere van ezen kialakításnak, azonban az Ikea vezetése úgy döntött, hogy amennyiben hajlandó vagy némi digitalizációt vinni vásárlásodba, megmenekülhetsz a bolyongástól, sőt a tervezés, a bevásárlólista összeállítása és még az otthoni méricskélés, papíralapú ötletelés is egyszerűbbé válik.

Soroksár 2.0: kiterjesztett valóság és digitális szobák

Javában tart már a soroksári Ikea áruház átalakítása, amire egyszerűen csak 2.0-ás verzióként hivatkoznak. A 2025-ben elkészülő, 19,2 milliárd forintos fejlesztés középpontjában az online rendelések támogatása van, amik feldolgozását 80%-kal kívánják javítani. Az áruházba betérve több lesz a digitális kioszk és megjelennek a Home Lab helyiségek is. Az otthon, vagy akár az áruházban, szakember segítségével összeállított szobádat, konyhádat stb. beviheted egy ilyen Home Labba, ahol projektorok és kioszk segítségével megjelenítheted a megálmodott szobádat 1:1 méretben a falakra vetítve. A mobil appon keresztül elérhető program segít az összeállításban, odafigyel a méretekre és kompatibilitásra, sőt bevásárlólistát is készít. A rajta szereplő tételeket aztán rögtön az applikációban ki is fizetheted, így mire a kijárathoz érsz, a jelentős mértékben automatizált raktárból meg is kaphatod összeállításod minden darabját.

A digitális és fizikai megoldásokat ötvöző megoldásnak a "phygital" nevet adta az Ikea, de talán a Home Labot egyszerűbb kiejteni. A megoldásnak számtalan előnye van, így például olyan elemeket is betervezhetsz és megjeleníthetsz, amik éppen nincsenek az adott áruházban raktáron. Bár izgalmasan hangzik a fejlesztés, azért a cég vezetése óvatos, elsőként csak a soroksári áruházban lesz elérhető a szolgáltatás, a terjeszkedést csak a tapasztalatszerzést követően indítják meg.

Hirdetés

A soroksári áruház teljes átalakításával is megmarad az önkiszolgáló rész, ahol ügyesen összeállított sorok között kell barangolnod, hátha valamit leemelsz a polcról és megvásárolod. Ha azonban már tudod, miért jöttél és mit szeretnél beszerezni, nincs más teendőd, mint a mobilodon az applikációban kiválasztani az adott terméket, majd indítani a Kompass szolgáltatást. Ez egy kiterjesztett valóságot használó, épületen belüli navigációs megoldás, amely a lehető legrövidebb úton odavezet téged a kiszemelt termékig, majd innen a kijáratig, így megúszod a bolyongást és kizárt, hogy eltévedj a párnák, lábosok és állólámpák dzsungelében.

Ikea Kreatív: az AI, ami berendezi a lakásodat

Korábban is láthattunk már a cégtől kiterjesztett valóságon alapuló, virtuális bútorelhelyező megoldást, ám most szintet lép ez a szolgáltatás és mesterséges intelligencián alapuló funkcióval bővül az Ikea mobil applikáció. Első lépésként az Ikea Kreativot indítva be kell scannelned az átrendezésre váró szobádat. Nem gond, ha rumli van, ugyanis több fotóból az app összeállítja a szoba 3D-s képét, majd eltünteti belőle az összes bútort, dobozt satöbbit. Ezt követően egyszerűen, mobilon vagy akár PC-n, böngészőben, menüből tudod kiválogatni a kiszemelt Ikea bútorokat és kiegészítőket vagy kész tervek közül is válogathatsz, így virtuálisan rendezheted be a valóságban létező szobádat.

Az applikáció figyel a méretekre, összeállításra, majd amikor készen vagy, elkészíti a bevásárlólistádat is. Az új funkció várhatóan májusban lesz elérhető bárki számára, egyelőre a bétatesztelés folyik. Kérdésünkre az Ikea szakemberei elmondták, hogy az Ikea Kreativ nem csupán az Ikea bútorokat és tárgyakat képes eltüntetni a szobából, hanem bármit, viszont értelemszerűen a berendezés csakis a cég termékeivel lehetséges az applikációban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.