Hirdetés

Erősebbnek álcázott Intel-processzorral vertek át egy netes vásárlót



|

Az áldozat hiába fizetett a Core i9-es csúcsprocesszorért, az eladó csak a feliratot szállította.

Hirdetés

Az internetes vásárlásnak megvan az a komoly hátránya, hogy az ember nem láthatja előre a portékát, ám az Európai Unió területén érvényes 14 napos elállási idő az esetek többségében megvédi a vásárlókat a költséges mellényúlásoktól.

Legalábbis akkor, ha a vevő egyáltalán észreveszi, hogy rossz terméket kapott, a PC-s alkatrészek esetében ugyanis kell némi alapvető jártasság, hogy ezt egyből ki tudjuk szúrni, pláne, ha az eladó mindent megtesz az átverésünkért.

Hirdetés

Így járt az a Reddit-felhasználó is, aki még áprilisban vásárolta meg az Amazonon az Intel aktuális csúcsprocesszorát, a Core i9-13900K-t, ám végül csak egy i7-13700K-t kapott helyette. A hirdető azzal vezette félre az ügyfelét, hogy kicserélte a CPU integrált hőelosztóját az i9-esről származóra, így pusztán szemmel nem lehetett kiszúrni a különbséget.

i9 13900k showing as i7 13700k
by u/Much_Designer_8417 in intel

Az átvert vevő csak nemrég futtatta meg a hardvert a CPU-Z szoftver alatt, amiből egyértelműen kiderült, hogy csupán egy i7-es duruzsol a gépében. Az áldozat egyébként 585 fontot fizetett a kamu i9-esért, ami nem számít kiugróan olcsónak, így a gyanús árazás sem utalt rá, hogy valami ne lenne rendben a hardverrel.

Ahogy a TechSpot beszámolója is írja, ez messze nem a hőelosztós csalás első esete: 2020-ban például olcsó Celeron D 336 processzorokat adtak el i7-8700K-nak álcázva, egy spanyol áldozat pedig egy Core 2 Duót kapott az i9-9900K burkolata alá rejtve. A mostani esetet azonban azt teszi különlegessé, hogy a beígért és a leszállított CPU teljesítménye között messze nincs akkora különbség, ami lehetővé tette, hogy csak hónapokkal később derüljön ki a csalás.

Ilyenkor persze utólag nagyon nehéz, vagy egyenesen lehetetlen visszaszerezni a pénzt, így mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy csak ellenőrzött, megbízható eladótól vásároljon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.