Hirdetés

És te tudod, hogy hogyan lett Windows a Windows?



|

Kevesen múlt, hogy teljesen más néven mutassák be a Microsoft operációs rendszerét.

Hirdetés

Ma már talán nem akkora divat, de az ezredforduló környékének informatika óráin még előszeretettel nézették meg a diákokkal a Pirates of Silicon Valley (magyar félrefordításban: A szilikonvölgy kalózai) című filmet, amely a Vészhelyzet Carter dokijával, Noah Wyle-lal és Anthony Michael Hallal a főszerepben igyekezett bemutatni az Apple-alapító Steve Jobs és a microsoftos Bill Gates korai rivalizálását.

Aki figyelt, az nagy vonalakban ismerheti a sztorit, hogy az Apple és a Microsoft első komoly összetűzése az egérrel kezelhető,  grafikus felülettel ellátott operációs rendszerhez köthető, melynek ötletét mindketten a Xerox PARC laboratórium fejlesztőitől lesték el. A többi pedig már történelem: hiába volt eleinte jóval a fejlettebb az Apple megoldása, végül az 1985-ben debütált Windows vált világszabvánnyá. Na de hogy lett Windows a Windows?

Hirdetés

Azt persze mindenki csuklóból rávágja, hogy miért. A windows szó jelentése ablakok, az operációs rendszerben pedig ablakokat kezelünk. Szimpla és logikus, de 40 éve azért még nem volt ilyen egyértelmű a dolog. A nyolcvanas évek elején a Windows fejlesztése ugyanis még "Interface Manager" néven folyt, a változást pedig a cég 1982-ben felvett marketinges alelnöke, Rowland Hanson hozta el.

Hanson teremtette meg a vállalat új arculatát, ami már minden termék neve elé büszkén odabiggyesztette a Microsoft-szócskát is, tehát neki köszönhető, hogy a Word később Microsoft Word, az Excel pedig Microsoft Excel lett. Természetesen Hanson felelőssége volt az is, hogy találjanak egy kívánatosabb nevet a készülő grafikus kezelőfelülethez, mivel a Microsoft Interface Manager már akkor sem tűnt túl kreatívnak.

A Windowst 1983-ban jelentették be, első verziója, a Windows 1.01 viszont csak 1985 novemberében érkezett meg a boltokba.

A marketinges több cikket is elolvasott a rivális szoftvercégek saját megoldásairól (ilyen volt például a VisiCorp Visi Onja és az IBM TopView-ja), és felfedezte, hogy az összes jellemzésében visszaköszönt az "ablak" kifejezés, hiszen mindenhol ezek adták a hagyományos parancssoroknál jóval felhasználóbarátabb kezelőfelületek alapját. Innen jött hát az ötlet, hogy legyenek lényegre törőek, és nevezzék el Windowsnak a saját szoftverüket.

A munka oroszlánrésze viszont csak ezután következett, erről ugyanis még a céget is meg kellett győznie, az Interface Manager-csapat pedig egyáltalán nem lelkesedett az ötletért. Hansonnak azonban sikerült elnyernie Bill Gates támogatását, így végül maga a Főnök bólintott rá a Windows elnevezésre.

Izgalmas eljátszani a gondolattal, hogy ellenkező esetben most vajon az Interface Manager XP-ről ápolnánk-e nosztalgikus emlékeket, miközben az Interace Manager 11 közelgő újításait boncolgatjuk, de ezt már sosem fogjuk megtudni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.