Hirdetés

Etikus hackerek csoportja 75 000 magántelefonról törölte a rájuk szabadított kémprogramot



|

Az akciót lebonyolítók "#f*ckstalkerware" felkiáltással végezték áldásos tevékenységüket.

Hirdetés

Az elktronikus, internethez kapcsolódó eszközeink biztonsága gyakori téma, és a fejlesztők macska-egér játéka valószínűleg sosem ér már véget. A kémprogramok, vagyis a stalkerware-ek tevékenysége sokféle lehet. A gyerekek telefonjára telepített "ártalmatlan" távfelügyeleti szoftvertől a rosszindulatú, adatgyűjtést végző programokig széles a skála.

Közös jellemzőjük azonban, hogy a megfigyelést elszenvedők túlnyomó többsége nincs tisztában azzal, hogy valaki látja minden telefonon végzett tevékenységüket. Emiatt mindig is vita tárgya volt ezen szoftverek használata, hiszen egyfajta erkölcsi szürkezónának tekinthető a telepítésük célszemélyek telefonjára, még azokban az esetekben is, amikor meg lehet indokolni használatukat.

Hirdetés

Ismeretlen hackerek egy csoportja a múlt hétvégén vette célba a WebDetective nevű céget, akik az általuk gyártott kémprogram segítségével biztosítottak hozzáférést vásárlóiknak mások telefonjához. A fejlesztő cég úgy reklámozza termékét, hogy akár egy kávé áráért hozzá lehet vele férni mások telefonos tevékenységéhez és tartózkodási helyéhez. A program úgy működik, hogy egy alkalmazást tölt le észrevétlenül, álnéven, a megfigyelni kívánt személy telefonjára.

Az akció keretében több mint 75 000 célba vett telefonról törölték a programot. A hackercsoport közleménye szerint nemcsak a szoftvert törölték a felhasználók telefonjairól, hanem a WebDetective szervereiről gyűjtött olyan érzékeny felhasználói adatokat is, mint például a megfigyeltek IP címe, bár ezt más forrásból senki nem erősítette meg. Egyébként a névtelen igazságosztók csak egy rövid üzenetet hagytak maguk után: "#f*ckthestalkerware".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.