Hirdetés

Ettől te is öregnek fogod érezni magad: 40 éve harangozta be a Microsoft a Windowst



|

Már négy évtizede élünk az ablakok bűvöletében, és egyelőre nem látszik, hogy bármi is változtatna ezen.

Hirdetés

Manapság ugyan egyre több ember hagyatkozik kizárólag az okostelefonjára, vagy esetleg a tabletjére a hétköznapi digitális szükségletei kielégítéséhez, a számítógép azonban még mindig fontos szerepet játszik az életünkben, nem is beszélve a gazdaságról, a tudományról és egyéb specializált területekről.

A halhatatlan PC története óhatatlanul összeforrt az operációs rendszerekével, melyek egyik legjelentősebb mérföldköve a grafikus kezelőfelület megjelenése volt. Ezzel ugyan a  nyolcvanas évek elején már többen is kísérleteztek, ám végül a Windowsnak sikerült széles körben popularizálnia a műfajt, 40 éve téve meg az első lépést.

Hirdetés

A Microsoft operációs rendszerének első verziója ugyan csak 1985. november 20-án jelent meg, a cég viszont már jóval korábban, 1983. november 10-én tartott egy sajtóeseményt, amelyen beharangozták a Windows érkezését. A sietség egyik oka az volt, hogy időközben az Apple előállt az első grafikus kezelőfelülettel bíró számítógépével, az Apple Lisával, ez azonban a 10 ezer dolláros ára miatt sosem lett népszerű, míg a Microsoft platformja végül meghódította a világot.

A leleplezés 40 éves évfordulója alkalmából a Neowin mutatott rá az InforWorld magazin ma is olvasható cikkére, ami az új operációs rendszer bejelentéséről adott hírt. A korabeli írás eleinte csak "egy vezető szoftvercégként" hivatkozik a Microsoftra, amely habár szép sikereket ért el a DOS-szal, akkoriban még messze nem volt az a gigász, amelynek ma ismerjük.

"November 10-én a Microsoft New Yorkban bejelentette egy ablakkezelő és grafikus eszközfelület létrehozását, amely az IBM Personal Computerrel és az IBM PC-vel kompatibilis alkalmazásszoftvereket fogja integrálni. A Microsoft az MS-DOS operációs rendszer kiterjesztéseként harangozta be a Windowst. Az ablakkezelők lehetőséget nyújtanak a személyi számítógépek felhasználóinak arra, hogy egyszerre több programot vagy dokumentumot jelenítsenek meg a képernyőn. A felhasználók mozgathatják, átméretezhetik és olykor egymásra is helyezhetik az ablakokat annak érdekében, hogy egy dokumentumra összpontosíthassanak, miközben más dokumentumokra hivatkoznak. Az ablakkezelők általában az íróasztali környezet metaforáját közvetítik - papírkötegek az asztalon, a közelben irattartó szekrény és szemetes kosár."

- magyarázta a Windows alapelveit az írás, amiből lehet némi fogalmunk arról, hogy mekkora újdonságnak számított akkoriban az a típusú asztali kezelőfelület, amit már évtizedek óta természetesnek veszünk, s amely helyett - okostelefonok és hangparanccsal működtethető kütyük ide vagy oda - máig sem sikerült hatékonyabbat találni.

Akinek megjött a kedve a nosztalgiázáshoz, ide kattintva teljes hosszában olvashatja a cikket, amiből az is kiderül, hogy a hardveres piac legnagyobb gyártói már ekkor kifejezték az érdeklődésüket a univerzális kompatibilitást és alacsony gépigényt ígérő operációs rendszer iránt, előre vetítve a Windows későbbi gyors térhódítását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.