Hirdetés

Az EU lényegében kivégezte a mémeket



|

Az Európai Parlament a nagyobbat durranó témák mellett elfogadott egy olyan törvénymódosítást, amely erősen szabályozza az interneten közzé tehető tartalmakat.

Hirdetés

Bár az Európai Parlamentre mostanában más miatt figyelt Magyarország, érdemes szót ejteni arról is, hogy az elmúlt napokban átcsúszott a törvényhozáson egy olyan törvénymódosítás is, amelynek pártállástól és nemzeti meggyőződéstől függetlenül biztosan kevesen fognak örülni. A szerzői jogok oltárán ugyanis szép csendben feláldozzák az internet szabadságát.

Hirdetés

Az Európai Parlament elé a szerzői jogok hatékonyabb védelme címén került a módosítás, amelynek eredeti szándéka valóban fontos és érthető. Újságírók, költők, festők, fotósok, zenészek és egyéb tartalomgyártók régi sérelme ugyanis, hogy igazából nincs olyan gyakorlati megoldás, amely megakadályozna másokat abban, hogy az általuk készített, szerzői jogok által védett tartalmakat reprodukálják, felhasználják (és persze ezért se engedélyt nem szokás kérni, fizetni meg még annyira sem).

Az EP által elfogadott törvénymódosítás azonban ezt a problémát úgy próbálja orvosolni, hogy a szakértők és a nagyközönség szerint is többet árt mint használ. Az új szabályok értelmében ugyanis az EU-n belüli internetes szolgáltatóknak és tech-cégeknek olyan szűrőket kell alkalmazniuk, amelyekkel teljesen ki tudják szűrni a jogvédett tartalmak feltöltését saját platformjaikra, vagy saját rendszereiken keresztül.

Pici pro és óriási kontra

Miért jó ez? Például jó nekem, mert ezt a cikket senki nem töltheti fel még egyszer saját nevében, vagy forrásmegjelölés nélkül. Meg a másik sapkámban annak is örülhetek, hogy az általam készített zenéket nem töltögetik fel engedély nélkül például videók alá kísérőzenének.

De miért nem jó? Nagyjából azért, mert igazából kivitelezhetetlen mindez anélkül, hogy teljesen ártalmatlan megosztásokat ne érintsen. Mert az teljesen egyértelmű, hogy egy ilyen nagyságrendű szűrést nem sok-sok kis élő munkatárs végez majd, akik azt mondják: hopp, ez a zene jogtalanul került a videó alá, viszont ez a kép csak egy vicces mém, amivel senkinek nem akart ártani az átdolgozó, sem jogilag, sem anyagilag.

Márpedig, ha egy szűrőprogramot ráeresztünk például erre a mémre,

akkor az minden bizonnyal közli, hogy hoppácska, ez itt egy jogvédett kép, amit a Universal filmstúdió engedélye nélkül használtak fel. És bumm, máris megy a törlés.

És persze a mémek eltűnése csak egy nagyon jó példa arra, mit hozhat az új szabályozás, de a valódi helyzet még durvább. Ez a gyakorlat meggátolhatná cikkek újramegosztását, idézetek használatát, vagy akár a játékok és egyéb tartalmak élő közvetítését is.

A 438 igen, 226 nem és 39 tartózkodás mellett elfogadott törvényeket még egy jövő januári szavazáson módosíthatják (bár egyelőre a szakértők szerint nincs sok esély a komoly változtatásokra), ezután pedig az egyes tagállamok saját maguk döntenek arról, hogyan alkalmazzák az új szabályokat. És bizony egyelőre erről fogalma sincs senkinek, hiszen az emberi munkaerővel megoldott módszer szóba se jöhet az átvizsgálandó tartalom mennyisége miatt, használható szoftveres módszer pedig még nincs ilyesmire (még a Facebook és a Google is hibrid megoldással próbálkozik, sok esetben nem túl nagy sikerrel). Szóval azt még meglátjuk, hogy ha januárban is megmarad a törvény, lesz-e egyáltalán gyakorlati megoldás a betartatására.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.