Hirdetés

Európában készülnek az otthon szervizelhető Nokia mobilok



|

Nem csúcsmobilokat, hanem könnyedén javítható, olcsó modelleket mutatott be a Nokia, amelyek közül néhány ráadásul Európában készül.

Hirdetés

A legutóbbi, hardveresen középkategóriásnak tekinthető mobil a Nokiától a tavalyi X30 volt, ám ennél feljebb akkor nem merészkedett a gyártó. Az idei MWC-n sem szállt be a harcba, hogy izomból lenyomja a Samsung Galaxy S23 Ultrát vagy az iPhone 14 Prót, helyette három igazán olcsó, és nem éppen erejüket tekintve érdekes példányt mutatott be.

Természetesen a környezetbarát előállítás, az újrahasznosított anyagok is előtérbe kerültek, de kérdés, hogy egy olyan piacon, ahol a GHz-ek, CPU-magok, a pixelszám és a kamerák tulajdonságai a legfontosabb paraméterek, vajon hogy fogadnak három, igen szerény képességű okostelefont.

A C22-es modell 50 ezer forint alatt lesz beszerezhető Android 13 Go Edition OS-sel
A C22-es modell 50 ezer forint alatt lesz beszerezhető Android 13 Go Edition OS-sel

A bejelentés azonban nem csupán készülékekre szorítkozott. Legalább ennyire nagy durranás, hogy a Nokia brand mögött álló HMD Global a világon elsőként úgy határozott, hogy bizonyos Nokia mobilok gyártását Európába hozza még a 2023-as évben. Hogy ezek mely modellek lesznek, hogy Európán belül pontosan hol lesz a gyártás és azt, hogy a gyártás mely folyamatait végezteti majd itt, azt sajnos egyelőre nem árulta el a gyártó.

Hirdetés

Nokia G22 - megengedett az otthoni barkács

A három új mobil közül a legdrágább a G22-es modell a maga 79 990 forintos árával. Ezért cserébe egy Unisoc T606 központi egység által hajtott, 4/128 GB-os Android 12-es mobilod lehet, ami LTE-n kapcsolódik (nincsen 5G), a Gorilla Glass 3 védelem alatti kijelző pedig egy 6,52"-os HD+ kijelző 90 Hz-es frissítéssel. A technikai specifikációkat nem is soroljuk, de azért jó tudni, hogy ujjlenyomat-olvasó, NFC, arcfelismerő selfie kamera és egy 50 MP-es kamera került a telefonba. A másik hátlapi kamerára nem érdemes szót fecsérelni (2 MP makró, 2 MP mélységérzékelő), de az nem rossz, hogy a szoftveres algoritmust az X-szériától örökölte meg a G22. Az akkumulátor óriási, 5050 mAh-s, amit 20 Wattal tölthetsz.

Az iFixit szerelőszett mindössze 5 Euróba fog kerülni, de persze nem kötelező a szereléshez
Az iFixit szerelőszett mindössze 5 Euróba fog kerülni, de persze nem kötelező a szereléshez

A mobil legérdekesebb tulajdonsága, hogy egy 5 Eurós szerelőszettel pár perc alatt cserélheted a mobilban az akkumulátort, a töltőcsatlakozót és így tovább. Ezeket az iFixit oldalán vásárolhatod meg reális árakon. Természetesen a szerelés nem jár a garancia elvesztésével, sőt, az IP52-es por- és vízállósági besorolás sem csorbul. A Nokia a G22-höz 2 OS-frissítést és 3 évnyi biztonsági frissítést garantál.

Az ígéretek hangzatosak, de az olcsó mobiloknál azért akad kompromisszum bőven
Az ígéretek hangzatosak, de az olcsó mobiloknál azért akad kompromisszum bőven

C32 és C22 - fájdalommentes belépő

A C-széria két új tagja, a C32 és C22 rendre 64 990 és 49 990 forintért lesz elérhető. A C32-n Android 13-mal találkozhatsz, amit egy Unisoc 9863A1 chip futtat 4/64 GB RAM/tárhely segítségével. Az edzett üveggel védett kijelző 6,5"-os és HD+-felbontású, az akku 5000 mAh-s, a főkamera 50 MP-es és ujjlenyomat-olvasó is belefért a az IP52-es C32 árába. Sajnos OS-frissítést nem, csak 2 év biztonsági szoftvertámogatást kapsz.

A C22 a maga 2/64 GB-os kiépítésével és a C32-vel megegyező Unisoc chipjével befért 50 ezer forint alá. Ezért úgyszintén HD+-os kijelzőt kapsz, az 5000 mAh-s akku óriási, viszont a 13 MP-es kamerától finoman szólva is szerény eredményt várunk, és hát sajnos OS-frissítés sem készül ehhez a modellhez. A szerény hardver miatt az Android 13 Go kiadását telepíti erre a Nokia. Ja igen, és mindegyik modellen Type-C port található, a C32 és C22 pedig jack csatlakozót is kapott.

Nektek hogy tetszenek?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.