Hirdetés

Európában mentett életeket az iPhone 14 SOS-funkciója



|

Eltévedt túrázók kértek segítséget a tavaly debütált funkción keresztül.

Hirdetés

Ugyan rég elmúltak már azok az idők, amikor az okostelefonok egymást követő generációi jelentős fejlesztéseket tartogattak a vásárlóknak, de azért még mindig előfordul, hogy valami igazán hasznosat hoz egy-egy frissítés.

Szerintünk ebbe a kategóriába tartozik az iPhone 14-széria műholdas segélyhívás funkciója is, amely decemberben érkezett meg Európába, legutóbb pedig márciusban bővítették a támogatott országok körét, így már Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Portugáliában és az Egyesült Királyságban is számíthatnak rá az érintett mobilok (14, 14 Plus, 14 Pro és 14 Pro Max) tulajdonosai.

Hirdetés

Nemrég pedig élesben is bizonyított a funkció: az AppleInsider beszámolója alapján az Olaszországi Appennin-hegységben tévedt el egy pár, mobilos hálózati kapcsolat híján pedig a műhold-alapú SOS leadása mellett döntöttek. A túrázókat végül a segélyhívást megkapó helyi tűzoltók hozták le a hegyről, ami a Corriere Della Sera című lap szerint az első bevetés lehetett Olaszországban, amelyben szerep jutott az iPhone 14-nek.

Máshol azonban már korábban is vizsgázott az Apple újdonsága, például annak az alaszkai férfinak az esetében, aki alatt még tavaly szakadt be a jég hószánozás közben. Az AppleInsider pedig egy májusi akciót is említ, melynek során 10 túrázót mentettek ki a kaliforniai Santa Paula Canyonból a SOS-funkció tájékoztatása alapján.

A Globalstar-műholdhálózaton keresztül kommunikáló funkció egyébként nem telefonhívással működik, hanem szöveges kérdéseket tesz fel a helyzetünkkel kapcsolatban, a begyűjtött információkat pedig az Apple vészhelyzeti válaszközpontja továbbítja az illetékes hatóságoknak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.