Hirdetés

Évtizedekkel megelőzte a korát az iMac G3 elfeledett érintőképernyős változata



|

Még közel 25 év után is kifogástalanul működik a gép, ami egy döbbenetes technológiával hirdette a jövőt.

Hirdetés

Nehéz nem öregnek éreznünk magunkat akkor, amikor eszünkbe jut, hogy az Apple már 25 éve mutatta be azt az iMac G3-at, amely a forradalmi, átlátszó gépházas dizájnjával egy csapásra meghódította a közönséget, végképp stabilizálva az akkor még a csőd szélén billegő vállalat helyzetét.

A Jony Ive által tervezett, feltűnő színekben értékesített számítógép több szempontból is megelőzte a korát a kompakt kialakítástól a floppy-meghajtó elhagyásán át az integrált Ethernet-csatlakozó alkalmazásáig, ahhoz viszont túl korán érkezett, hogy érintőképernyő is kerüljön bele. Vagy mégsem?

Hirdetés

Az idős PC-kre szakosodott youtuber, Michael MDJ ugyanis nemrég előkerített egy piros iMac G3-at, amely nem jön zavarba a tapizástól. Ahogy az alábbi videóból kiderül, a rendkívül ritka masina az Elo Touch Solutions nevű, PoS-terminálokban utazó cég produktuma volt, amelyet üzleti ügyfeleknek értékesítettek. A gépet tehát nem az Apple turbózta fel az érintőképernyős technológiával, ám ez még nem jelenti, hogy ne működött volna a dolog.

Az Elo Touch Solutions egy, a mai érintőképernyős panelektől merőben eltérő megoldást alkalmazott, amely az érintés által generált hanghullámok segítségével érzékelte a bevitelt. Ehhez pedig még csak új rétegeket sem adtak a képernyőhöz, a Michael MDJ által próbált példány kívülről ugyanúgy néz ki, mint bármelyik átlagos iMac G3. A korát megelőző technológia nemcsak a dupla érintésekkel és az objektumok mozgatásával birkózott meg, hanem a nyomás erősségét is képes volt mérni, amit az Apple csak 2015-ben mutatott be, az iPhone 6S-ben debütált 3D Touch formájában.

A mai napig kifogástalanul működő csoda-iMac persze nem volt olcsó mulatság: a gyártó 1599 dollárért mérte őket, miközben az eredeti G3-asok 1299 dollárról indultak. Nem is készülhetett sok ezekből az érintőképernyős kivitelekből, de az biztos, hogy a maguk korában iszonyú menővé tehették azokat a cégeket, amelyek egy ilyennel várták az ügyfeleiket. 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.