Hirdetés

Excire Foto Light teszt – majd a mesterséges intelligencia rendbe teszi a képeid



|

Ügyes és praktikus programot kapnak januárban a PCW Max tagok: az Excire Foto AI-algoritmusok segítségével rak rendet akár többszázezer fényképed között.

Hirdetés

Szinte azonnal átlátható és ismerős a kezelőfelülete az Excire Foto Light segédprogramnak, ami nem külsejével, hanem a motorháztető alatt rejlő tudásával igyekszik meghódítani a felhasználókat. Ennek érdekében pedig nem mást, mint a manapság oly divatos mesterséges intelligenciát veti be, méghozzá egy olyan problémára, amelyben mindannyian nyakig vagyunk - a temérdek digitálisan készített és tárolt fotóink között tesz rendet elegánsan. Vagyis az Excire Foto Light nem más, mint egy katalogizáló, fényképrendező szoftver, és ezen a téren nagyon jól teljesít - megmutatjuk, mire számíthatsz, ha feltelepíted.

Most pedig PCW Max tagként simán megteheted ezt, mivel ajándékba adjuk minden előfizetőnknek ezt a szoftvert.

Na, ilyen egy igazán hatékony kereső 2024-ben

Amíg 24, vagy 36 képkocka volt egy tekercs filmen és jól meg kellett gondolnunk, hogy mit kapunk lencsevégre, viszonylag egyszerűen menedzselhető volt képgyűjteményünk - vásároltuk a fotóalbumokat, vagy csak szimplán a borítékban hagytuk, de nagyjából tudtuk, hogy melyik kép milyen alkalomból és hol készült. Ezzel ellentétben manapság olyankor is fotózunk, amikor nem is túlságosan indokolt, és leginkább azért, hogy azonnal megosszuk ismerőseinkkel azt, amit látunk. Ez még a kisebbik gond: a fotóink tárolódnak a telefonon, a felhőben, talán néha PC-re (vagy NAS-ra, külső tárolóra) is átvesszük, mappákba rendezzük, összekeverjük régebbi fotóinkkal - akárhogy is járunk el, a mennyiségből sok-sok probléma ered, a vége pedig az, hogy a keresés szinte lehetetlenné válik.

Hirdetés

Ha hirtelen szükségünk van egy bizonyos képre, amire emlékszünk, hogy elkészítettük, mehet a fejtörés, hogy mikor készült, így legalább hónapra be tudjuk lőni, merre is keressük. Nagyobb az esélyünk, ha okostelefonunk a koordinátákat is beleégette a metaadatokba és olyan képnézegetőt használunk, ami tud helyre is keresni - de persze itt is emlékeznünk kell a helyre.

És ez még csak az egyik gond. Rengeteg értékes helyet foglalnak a már teljesen feleslegessé vált, csupán információ céljából készített fotók, a rosszul sikerült, homályos, elmosódott képek, a sok azonos fénykép és még sorolhatnánk. Aki egy hagyományos fényképnézegetővel esik neki gyűjteményének, hónapokra elegendő feladatot ad magának. Szerencsére van egy elegánsabb megoldás is.

Ez nem más, mint az Excire Foto, amelynek Light verzióját most minden PCW Max előfizetőnk ingyenesen megkapja. A Windows és MacOS alatt (ARM és x86 egyaránt) is használható program pillanatok alatt telepíthető és a PCW Max felületéről letöltött verzió már eleve aktivált, így nem kell külön regisztrációs köröket futni. A szoftver használata végtelenül egyszerű: első lépésben a fotóidat, albumaidat tartalmazó mappákat kell neki megadni. Amennyiben több ezer, sőt, több százezer képed van, a PC-d pedig nem egy szuperszámítógép, úgy meglehetősen sokáig nem fogod tudni használatba venni a programot, de a beolvasás, majd taggelés/indexelés idejére a háttérbe küldheted a programot, csupán némi erőforrást fog igényelni.

Az indexelés folyamán egy adatbázist épít fel a program, ami azért tart olyan sokáig, mert a képeket analizálja is egy mesterséges intelligencia algoritmus segítségével. Ez az automatikus taggelés, amely alapján a szoftver kulcsszavakat rendel az egyes fotókhoz. Ez azonban csak az egyik feldolgozási mód. Emellett az arcokat is felismeri és katalogizálja, meghatározza a közel azonos képeket és amilyen metaadatot csak lehet, mindent elment a központi adatbázisába (amit természetesen nem tölt fel távoli szerverre, hanem a gépeden tárolja.

Amint ezzel végzett az Excire Foto Light, ideje megismerkedni képességeivel. Például fotónézegetés közben kattints az egyik képre és a jobb felső sarokban található négy gomb közül kattints az egyikre.

Az első opció kulcsszavas keresést indít: itt pár kattintással kiválaszthatod a fő- és alkategóriákat, majd a keresésre kattintva egy szempillantás alatt megkapod a szűrt albumot. Ezeket a kereséseket automatikusan külön-külön is menti a program, de ha az összes találatot kijelölöd, az egyik fénykép bal alsó sarkára kattintva színt vagy pontszámot rendelhetsz az összeshez. A pontozás és színezés is fontos opció, később a fentről lehívható menüsoron ezek szerint is szűrheted képeidet.

Az arckereső nem csupán egy-egy embert képes megkeresni teljes fotótáradban: megadhatod, hogy hány ember legyen a képen vele együtt, mosolyogjon-e stb. Ha nem egy meghatározott embert keresel, olyan szűrést is indíthatsz, ahol például minden olyan képet keresel meg, amin pontosan ketten vannak, mindkettő felnőtt férfi és mindkettő mosolyog. Persze ez csak egy példa, bármelyik paramétert tetszőlegesen megváltoztathatod. Ha találtál egy érdekes képet, és egy ezen látható, meghatározott személyről szeretnél több fotót, a harmadik gombot válaszd a jobb felső sarokból. Itt is megadhatsz olyan paramétereket, hogy például mosolyogjon-e, legyen valami speciális jelölése a képnek, vagy nyitva legyen-e a szeme.

Erősségek és limitációk

Az Excire Foto Light minden képnél megmutatja a hozzárendelt jelzőket (tageket), a kép hisztogramját, valamint a fájlból kiolvasott metaadatokat. Utóbbinál szintén működik a szűrés, vagyis minden metaadat mellett ott egy nagyító ikon, amire rákattintva egy szempillantás alatt megkapod az összes olyan fotót, amire igaz ugyanaz a beállítás vagy adat. Az első beolvasás során miniatűröket is legyárt a program, így a katalógusban a méreteket könnyedén megváltoztathatod, nem kell kivárni, amíg ismét elkészülnek az újraméretezett előnézeti képek.

Sajnos azonban néhány limitációval is együtt kell élni, amelyek kifejezetten a Light verzióra vonatkoznak. Nem tudsz például direkt fájlműveleteket indítani a programból, így a duplikátumok felkutatását követően nem tudod egyszerűen törölni a felesleges képeket. Szintén hiányzik a metaadatok szerkesztésének lehetősége - ezek csak a nagyobb, fizetős verziókban érhetőek el. Ha megtetszett a szoftver, érdemes a legújabb, 2024-es kiadást is megnézni, ahol már újabb, még hatékonyabb AI-algoritmusok dolgoznak, viszont érdekes módon ebben a verzióban sincsenek alapvető képszerkesztői funkciók - ehhez másik programot kell használnod.

Kiváló program az Excire Foto Light, ami segít gyorsan és elegánsan rendet tenni fényképgyűjteményedben. Ugyan van néhány hiányossága a szoftvernek és jó lett volna, ha legalább a fájlműveleteket engedélyezték volna a Light verzióban, de ezek nélkül is hasznos segéd, emellett nagyon érdekes látni azt, mire képes az AI, ha saját fényképeidre engeded rá.

Excire Foto Light

Ár: 27 600 Ft
Kiváló program az Excire Foto Light, ami segít gyorsan és elegánsan rendet tenni fényképgyűjteményedben.
  • Fényképkatalogizáló
  • fényképrendezés AI-algoritmusokkal
  • metaadat-kezelés
  • automatikus tagelés
  • arcfrelismerés, arcalapú-keresés
  • szűrés kulcsszavak alapján
  • fényképek csoportosítása, osztályozása
  • angol nyelvű kezelőfelület
  • Windows 10/11 kompatibilitás
PRO
  • hatékony AI-algoritmusok
  • egyszerű kezelhetőség
  • rengeteg csoportosítási lehetőség
  • gyors szűrés
Kontra
  • a Light verzióban sok a limitáció
  • nincsen képszerkesztés
  • a kezdeti adatbázis-gyártás lassú
  • nincsen magyar kezelőfelület
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8632
    [topic] => 3
    [group] => 14
    [gameinfo_name] => Excire Foto Light
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 406
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-12-08 11:03:52
    [gameinfo_webpage] => https://excire.com/en
    [gameinfo_tags] => excire, fotó, album, fénykép, AI, MI, segédprogram, pcw max, teszt
    [gameinfo_url] => excire-foto-light
    [gameinfo_pro] => hatékony AI-algoritmusok
egyszerű kezelhetőség
rengeteg csoportosítási lehetőség
gyors szűrés
    [gameinfo_kontra] => a Light verzióban sok a limitáció
nincsen képszerkesztés
a kezdeti adatbázis-gyártás lassú
nincsen magyar kezelőfelület
    [gameinfo_data] => Fényképkatalogizáló
fényképrendezés AI-algoritmusokkal
metaadat-kezelés
automatikus tagelés
arcfrelismerés, arcalapú-keresés
szűrés kulcsszavak alapján
fényképek csoportosítása, osztályozása
angol nyelvű kezelőfelület
Windows 10/11 kompatibilitás
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => 
    [gameinfo_price] => 27 600
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Kiváló program az Excire Foto Light, ami segít gyorsan és elegánsan rendet tenni fényképgyűjteményedben.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 406
            [manufacturer_name] => Excire
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://excire.com/en
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/excire-foto-light-8632.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => hatékony AI-algoritmusok
            [1] => egyszerű kezelhetőség
            [2] => rengeteg csoportosítási lehetőség
            [3] => gyors szűrés
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => a Light verzióban sok a limitáció
            [1] => nincsen képszerkesztés
            [2] => a kezdeti adatbázis-gyártás lassú
            [3] => nincsen magyar kezelőfelület
        )

)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    9

  • Extra funkciók:

    6

  • Szoftver:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.