Hirdetés

Ez a fazéknyi csoki forradalmasíthatja a Nemzetközi Űrállomás konyháját



|

Fontos mérföldkövet jelent az ISS fedélzetén rendezett csokimousse-party.

Hirdetés

November 20-án lesz 25 éve, hogy az oroszországi Bajkonurból útnak indult a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, ISS) első modulja, amelyet aztán számos további követett, a 418-422 km-es magasságban keringő komplexum pedig azóta is nélkülözhetetlen terepként szolgál az űrbéli körülmények között elvégzett tudományos kísérletekhez.

Az egyik legújabb teszt főszereplője meglepő módon egy jókora adag csokimousse, vagyis egy francia eredetű, könnyed és krémes csokoládédesszert volt, ami az első lépés lehet az ISS konyhájának forradalmasítása felé.

Hirdetés

A Nemzetközi Űrállomásnak ugyanis jelenleg nem igazán van konyhája: az egymást többnyire féléves turnusokban váltó személyzet tagjai előre elkészített fogásokon élnek, amelyeket csak meg kell melegíteniük. Az Európai Űrügynökség (ESA) és a Francia Űrügynökség (CNES) azon dolgoznak, hogy miként lehetne bővíteni a lehetőségeket.

Ezt szolgálja az ESA és a CNES által kidolgozott Advanced System for Space Food, avagy Food Processor nevű kísérleti rendszer, amivel nemrég a dán Andreas Mogensen egy egész fazéknyi csokimousse-t készített a társainak. Az erről beszámoló X-poszt alapján a legénység tagjai körében hatalmas sikert aratott a súlytalanságban összeütött nyalánkság, a séf viszont most tartozik egy magyarázattal a nejének arról, hogy odahaza miért nem serénykedik a konyhában.

A Food Processorral elkészíthető ételek nemcsak az ISS-en szolgáló asztronauták mindennapjait tehetik komfortosabbá, hanem más, hosszú ideig zajló űrbéli küldetések során is alapvető fontosságúnak bizonyulhatnak. Az ESA szerint a csokimousse-kísérlet célja az olyan alapvető főzési funkciók tesztelése volt, mint a tojásfehérje felverése és a hozzávalók összekeverése, a rendszer későbbi változata viszont jóval több műveletre (pl. melegítés, szárítás, mérlegelés, gyúrás) lesz képes.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.