Hirdetés

Ez a férfi 87 milliárd forintnyi kriptovalutát veszít el éppen, mert elfelejtette a jelszavát, és saját megoldást akar a helyzetre



|

Stefan Thomast csak egy igen választja el a gazdagságtól, de mégsem engedi feltörni a pénzt rejtő pendrive-ot.

Hirdetés

Nem is olyan rég foglalkoztunk a világ talán leghíresebb kriptovalutás lúzerével, James Howellsszel, aki 2013-ban, vagyis még jóval a blokkláncpénzek felemelkedése előtt véletlenül kidobott egy 7500 bitcoint tartalmazó merevlemezt, és azóta is próbál a busás gazdagságot rejtő HDD nyomára bukkanni, most épp a szeméttelep átkutatásáért pereskedve.

Hozzá kísértetiesen hasonló, ám mégis teljesen más annak a férfinak a története, aki 7200 bitcoinhoz vesztette el a hozzáférését, ám közel sem igyekszik annyira visszakapni a vagyont, mint Howells.

Stefan Thomas sztoriját nemrég a Wired cikke dolgozta fel, amelyből kiderül, hogy a hősünk még 2011-ben, egy tájékoztató videó elkészítésével kereste meg az akkor áron kb. 2,6 millió forintnyi kriptovalutát. A fizetséget egy feltörhetetlen IronKey S200 pendrive-on kapta meg, ám végül sosem költötte el a pénzt, az évek során pedig az adathordozóhoz kapcsolódó jelszavát is elfelejtette.

Hirdetés

Mint tudjuk, azóta az egekbe szökött, majd össze is omlott a bitcoin árfolyama, az USB-stick viszont még a jelenlegi, most éppen az ébredezés jeleit mutató piacon is kb. 87 milliárd forintnyi BTC-t rejt. Az ember azt gondolná, hogy Thomas mindent elkövet a busás vagyon megszerzéséért, ő azonban végtelen türelemről tesz tanúbizonyságot.

Az történt ugyanis, hogy Thomas sztorijáról értesülve az Unciphered nevű startup csaknem 8 hónapnyi munkával kifejlesztett egy megoldást, amellyel mégis feltörhető a szóban forgó IronKey S200 pendrive, és némi jutalék reményében készek is lennének elvégezni a feladatot, ám a tulajdonos elutasította az ajánlatot, mivel időközben már megbízott két csapatot is, akiknek pénzt ígért a sikeres munkáért. Ugyan a megbízottak eddig nem mutatták annak a jelét, hogy a megoldás közelében járnának, az USB pedig már csak két próbálkozást enged a bitcoin törlése előtt, ám Thomas kitart amellett, hogy több időt szeretne adni a saját szakértőinek a feladatra.

Az Unciphered pedig eközben teljesen tanácstalan, hiszen direkt ezért fejlesztették ki az egyébként végtelen számú próbálkozást engedő módszerüket, aminek most így semmi hasznát nem veszik. A startup azonban továbbra sem adta fel, hogy jobb belátásra bírja a tulajdonost, a reményeiket pedig az táplálhatja, hogy Thomas beleegyezne, hogy az általa megbízott szakértők alvállalkozóiként vennék igénybe a cég szolgáltatásait.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.