Hirdetés

Ez a Lenovo Legion ellenszere a szaggató játékmenetre



|

Első pillantásra nem látszik, de a 2020-as Legion gamerlaptopok sokat változtak, hogy elérjék céljukat. Vajon sikerült végre a kellemetlen thermal throttlingot is legyűrni?

Hirdetés

A gamernotebookok kategóriája az évek múltával egyre népszerűbb, mind többen döntenek ilyen gép mellett még akkor is, ha alapvetően munkára, tanulásra keresnek laptopot és csak másodlagos felhasználási mód a gaming. Ha azonban játékra kerül a sor a legrosszabb szó, ami elhangozhat, az a kompromisszum.

Hirdetés

Az új processzorok és GPU-k összepárosításához a Lenovo mérnökei néhány szuper hangzatos technológiát is hozzácsaptak, mert alapvetően a tavalyi évhez képest csupán processzorfronton történt izgalmas változás. Ez rejlik valójában a marketingelnevezések mögött.

 

Legion Coldfront 2.0

Rögtön vegyük a legégetőbb problémát: hiába az erős CPU vagy grafikus chip, ha a hűtés elégtelen. Ilyenkor nemhogy nem pörög fel Turbó órajelekre a processzor vagy a GPU, egyenesen lassul, az eredmény pedig nem más, mint szaggató grafika, akadozó töltőképernyő (merthogy a mai M.2 SSD-ket is hűteni kell, hogy ne lassuljanak), vagyis pocsék játékélmény.

A Lenovo Legion 2020-as szériájánál a mérnökök a zéró throttlingot tűzték ki célul, vagyis azt, hogy soha ne melegedjen annyira túl egyetlen komponens sem, hogy csökkentenie kelljen órajeleit. A Coldfront 2.0 jobb hűtési megoldást kínál hardveresen és szoftveresen egyaránt. A Legion 5/5i esetében még hagyományos, 2-ventilátoros hűtéssel fogsz találkozni, de az 5Pi már 75%-kal nagyobb hűtőfelületet kínál, a 7i modelleknél pedig vapor chamber technológiát is bevetettek. Ez a gőzkamra, vagy más néven hőkamra, amely a hagyományos bordáknál sokkal hatékonyabban és gyorsabban vezeti el a hőt a chipekről.

Ezt egészíti ki a gyorsbillentyűvel aktiválható Q-Control 3.0, amely háromféle üzemmódot támogat. A normál, kiegyensúlyozottnál van egy csendesebb, Quiet opció, amelynél az undervoltage technológiát alkalmazza a szoftver-hardver páros: a gyárinál alacsonyabb feszültségen és órajelen dolgoztatja a chipeket, ezzel párhuzamosan a hűtést is minimálisra szabályozza.

Gamerek számára fontosabb a Performance mód, amelynél gyári tuningot alkalmaztak a mérnökök, illetve elsődlegessé lép elő a dedikált GeForce GPU. A Dual Burn a legfontosabb tényező: vagyis a CPU és a GPU is teljes teljesítménnyel dolgozik és garantált, hogy nem futsz bele Thermal Throttlingba. Ezt a Lenovo külső tesztlaborral is ellenőriztette, amely nem más volt, mint az UL - a 3DMark/PCMark megalkotója, tehát értenek hozzá. Itt 9 órás, folyamatos terhelés során sem jelentkezett a túlmelegedés okozta lassulás.

 

Dolby Vision, Optimus

A 120, 144, vagy akár 240 Hz-es frissítésű kijelzők is alapértelmezettek már a Legion szériában, de persze ehhez megfelelő grafikus chipre is szükség van. A magas frissítés mellett az 1 ms körüli válaszidő és az integrált-dedikált GPU közti automatikus átváltás is megtalálható ezekben a gépekben. Újdonságként Dolby Vision hitelesítéssel is találkozhatsz, illetve a HDR-hez szükséges, minimum 300 nites fényerő is adott és a 100% sRGB színtér-lefedettség is.

 

Rapid Charge Pro, TrueStrike

Ha gamernotebookon játszol, nem is kérdéses, hogy egeret használsz, azonban kényelmi szempontból érthető, ha mellette a laptop saját billentyűzetét vennéd igénybe. A Legion nagyobb modelljeibe a Corsair szállítja a tasztatúrát, amelyhez iCUE-vezérelt RGB-háttérvilágítás is tartozik. Az 5/5i esetében a TrueStrike technológiát kapod. Volt szerencsénk ez utóbbit ki is próbálni. A gombok mérete kellemesen nagy és az elrendezéssel sincs gond. Ugyanakkor az 1,3-1,5 mm-es billentyűút kissé rövid, lapos, de persze cserébe nagyon csendes.

A nagyobb modelleket (például 7i-t) választva oldalsó világítást is kapsz és a fedlapon látható Legion felirat Y-ja is világít. Ennél hasznosabbnak véljük, hogy a portok jelentős része hátulra került, így asztalon használva a kábelek rejtve maradhatnak előled. Oldalt USB portokat és jacket találsz, így ez az elrendezés ideálisnak tekinthető.

Sajnos USB-C PD-töltést nem kínálnak ezek a gépek, ellenben gyorstöltést igen: 0-áról 50%-ra 30 perc alatt felránthatod a beépített akkumulátort. Szintén kedves gesztus, hogy a webkamera elé egy kis takarólemezt húzhatsz, amikor nincs rá szükséged, emellett a vékonykávás dizájn sem maradt el.

 

Tényleg ezt akarják a gamerek?

A PC-gyártók folyamatosan kutatják a választ arra, hogy mire van szükségük a játékosoknak, pontosabban melyek azok a funkciók, amelyekért egy gamer hajlandó gépet cserélni. A Lenovo is készített ilyen felmérést, amiből kiderült, hogy a válaszadók jelentős többsége nemcsak játszik laptopján, hanem dolgozik és tanul is. A legfontosabb tulajdonságok toplistáját vezeti az erősebb GPU és szebb kijelző+grafika, az újabb, jobb processzor és több RAM, de a hűtés és annak zajszintje, illetve a kényelmes billentyűzet sem elhanyagolandó. A játékélmény elsődleges fontosságú, de döntés meghozatalakor figyelembe veszik a gép külsejét is.

 

Támad a Légió

És hogy milyen választ tudott erre adni a Lenovo? A Legion-sorozat több tagja is megérkezett már a hazai szaküzletekbe, kezdve az olcsóbb noteszgépektől a középkategórián keresztül a csúcsmodellekig. Végre lesz AMD-s Legion 5 laptop is a kínálatban - igaz, ennél GTX 1650Ti a plafon GPU tekintetében -, a Legion 7i-be pedig választhatsz RTX 2080 Super grafikus chipet is, ha nem számít a pénz és a legbikább teljesítményt szeretnéd. A Legion 5i GTX 1660 Ti-vel szerelt modelljére már sikerült is rátennünk kezünket, néhány napja gyűrjük a játékokkal, hogy hamarosan részletes tesztben számolhassunk be nektek arról, tényleg ezek-e azok a gépek, amiket kerestek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.