Hirdetés

Ez a mesterséges intelligencia megmondja, hogy meddig fogunk élni



|

Meglehetősen pontos, pont emiatt rémisztő is az egész, ahogy a lehetséges felhasználása is.

Hirdetés

Ha valaki élet- és egészségbiztosítást szeretne kötni, számoljon vele, hogy a társaság, akivel szerződni szeretne, mindent szeretne majd tudni az egészségügyi kondíciójáról. Kíváncsi lesz a családban előforduló, örökletes megbetegedésekről, a leendő ügyfél krónikus betegségeiről, dohányzásról, elhízásról és egyéb hajlamosító tényezőkről, melyek befolyásolhatják a jövőbeni egészségügyi állapotát.

Ez természetes, hiszen a szerződés megkötésénél a biztosítónak tudnia kell, hogy milyen kockázatok befolyásolhatják a biztosított esetleges megbetegedését illetve halálát. Mivel a társaság által nyújtott szolgáltatás piaci alapon történik az elköteleződés előtt szükséges kockázatelemzést végeznie.

A Dán Műszaki Egyetem kutatói egy minden korábbinál szélesebb körű vizsgálatot folytattak most a témában. A kutatás lefolytatásához felhasználták a teljes lakosság, vagyis 6 millió ember adatait, aminek során a vizsgált egyének esetleges korai elhalálozásának esélyét igyekeztek kideríteni egy mesterséges intelligenciát használó új módszer segítségével.

Hirdetés

Az oktatási intézmény kutatói által kidolgozott modell figyelembe veszi a vizsgált alanyok adatait, végzettségét, munkáját és keresetét is. Az általuk kifejlesztett Life2vec nevű szoftver az egyén múltbeli történéseinek szem előtt tartásával eldönti, hogy mi életének a legvalószínűbb kimenetele.

A vizsgálat során olyan 35 és 65 év közötti alanyokat vettek górcső alá, akiknek fele 2016 és 2020 között elhunyt. A vizsgált személyek elmúlt négy évének történéseit eltitkolva arra keresték a választ, hogy kik fog a közeljövőben meghalni közülük. A kutatás során elemzett Life2Vec 11 százalékkal pontosabban jelezte a lehetséges elhalálozást, mint bármely korábban hasonló céllal használt AI-modell, vagy kockázatelemzéssel foglalkozó ügynökség. Ezt látva bele sem merünk gondolni, milyen lesz majd az AI-alapú döntéshozatal az emberi életeket illetően.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.