Hirdetés

Ez a tűzálló tank-robot lehet a tűzoltók legnagyobb segítsége a jövőben



|

Igen jól bírja a meleget, még a 650 Celsius-fokos hőséggel is megbírkózik.

Hirdetés

Talán nem kell külön elmagyarázni senkinek, mennyire nehéz és embert próbáló a tűzoltók munkája, akiknek gyakran életveszélyes szituációkban kell helytállni és a pillanat törtrésze alatt cselekedni. Természetesen a technológia rohamos fejlődésével és a különböző innovációk segítségével már sikerült könnyíteni a tűzoltók munkáját, de a feladatuk még így is a legtöbb esetben hatalmas kockázattal jár. 

Ezen próbált segíteni az első tűzoltó robot, a FireBot, egy olyan távirányítású eszköz, amely akár 650 Celsius-fokos hőmérséklettel is képes megbírkózni. Ebben a perzselő melegben még egy védőruhát viselő tűzoltó is csak körülbelül 15 percig bírná, így nem csoda hogy gyorsan a figyelem középpontjába helyeződött az eszköz.

Hirdetés

Amikor először ránézünk a képre, nehezen tudjuk megmondani, hogy pontosan mit is látunk, de a robot lényegében a fűrészszerű karjaival képes előre haladni, lépcsőket mászni és átjutni az útjába kerülő akadályokon. A legutóbbi értesülések szerint az eszköz egyébként az úgynevezett 'MIMO' vezeték nélküli technológiát használja, így akár közel másfél kilométeres távolságból is irányítható lesz majd.

A FireBot-on természetesen számos szenzort is elhelyeztek a tervezők. Találhatunk rajta többek között egy HD felbontású optika és hőkamerát, egy a veszélyes gázok észlelésére szolgáló érzékelőt, illetve egy szén-monoxid és egy hidrogén-cianid mérőt is, amely a két legveszélyesebbnek számító gáz a tűzesetek során. A súlyos megjelenés ellenére a robot egyébként kétszer olyan gyorsan tud mozogni mint egy tűzoltó - aki teljes védőfelszerelést visel, melynek súlya akár a 45 kilót is elérheti -, felderítésre, eszközök szállítására, és feltehetően oltóanyag kezelésére is alkalmas lehet.

A robot hivatalos megjelenésére még kicsit várniuk kell a szakembereknek, ugyanis valamikor 2024 harmadik negyedévében kerül majd forgalomba, 90 ezer dolláros árazással, ami nagyjából 33 millió forintnak felel meg. Természetesen az eszköz nem olcsó, azonban ha számításba vesszük azt, hogy a tűzoltók sérüléseivel kapcsolatos éves díjak ennek többszörösére is emelkedhetnek, akkor már mindjárt más a helyzet. Mindezek mellett pedig a gyártó lehetőséget biztosít majd a tűzoltóságoknak a lízingelésre is, ezzel könnyítve a hozzáférést.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.