Hirdetés

Ez a VR bevásárlószimulátor képes kiszúrni a demenciát



|

Egy tipikus, mindennapi kihívást szimulál a Cleveland Clinic találmánya, ami hatékonyabban tudja leleplezni a szellemi képességek romlását.

Hirdetés

Habár mostanság nem olyan divatos a virtuális valóság, mint a néhány évvel ezelőtti metaverzumos láz idején volt, a piac még mindig növekedőben van, hiszen tavaly a Meta és a Sony is új VR-sisakokat adtak ki, most pedig épp az Apple készül ringbe szállni a februárban boltokba kerülő Vision Próval.

A legtöbb VR-szolgáltatás ugyan a szórakoztatás különböző formáira, például a játékokra és a passzív tartalomfogyasztása koncentrál, de már néhány produktivitásra összpontosító megoldás is szorult a felhozatalba, a későbbiek során pedig még az orvostudomány számára is nagy lehetőségeket kínálhat a technológia. Ennek ékes példája a nonprofit alapon működő Cleveland Clinic fejlesztése, amely egy virtuális szupermarket segítségével tárja fel a kognitív és motoros képességek időskorban jelentkező leépülését.

Hirdetés

Ahogy arra a Notebookcheck cikke felhívta a figyelmet, a futópaddal egybekötött VR-élményben az alanyoknak egy bevásárlólista alapján kell megtalálniuk bizonyos élelmiszereket, a virtuális üzletet bejárva pedig nemcsak a kognitív, hanem a motoros képességeik is tesztelésre kerülnek. Ennek előnye, hogy a vizsgálat egy nagyon is életszerű helyzetben teszi próbára a pácienseket, miközben az elvégzéséhez nem kell berendezni egy igazi boltot, a szimuláció pedig bármikor alaphelyzetbe állítható.

Az alanyok először egy szimpla feladattal kezdenek, melynek során 5 árut kell a kosárba pakolniuk egy 200 méteres távot bejárva, majd fokozatosan emelkedik a nehézségi szint, olyan gyakorlatokkal, mint például a hangosbemondón elhangzó közlemények megjegyzése vagy a legkedvezőbb árú termék kiválasztása. A Cleveland Clinic 10 fiatal és 10 idős ember bevonásával tesztelte a technológiát, és arra jutott, hogy az utóbbiak sűrűbben álltak meg, gyakrabban ellenőrizték a listát és lassabban is mozogtak, mint az ifjú kontrollcsoport.

A teszten való teljesítés tehát pontos képet adhat a páciensek testi és szellemi képességeiről, ami már a kezdődő demencia felfedezésében is sokat segíthet. A szimulátort jelenleg nagyobb tanulmányokhoz használják, amelyek azt igyekeznek feltárni, hogy miként lehetne beépíteni a megoldást az éles orvosi szűrővizsgálatokba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.