Hirdetés

Ez az MI egy röntgenfelvétel alapján 10 évre előre megjósolja a szívrohamokat



|

Az algoritmus eredményei alapján jelentősen korábban kezdhetik el kezelni a szívrohamra hajlamos betegeket.

Hirdetés

A mély gépi tanulás (Deep Learning) elterjedésével és a mesterséges intelligenciák rendkívül gyors fejlődésével fantasztikus dolgokra lehetünk képesek a jövőben, és szerencsére az egészségügy is profitál a találmányokból. Nemrég írtunk róla, hogy az orvosok a jövőben egy egyszerű szemvizsgálatból jósolhatnak meg mindenféle szívbetegséget. Az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság új tanulmánya most még komolyabb eredményt mutatott fel.

Jakob Weiss, a kutatást vezető tudós arról számolt be, hogy az MI modelljük, amit CXR-CVD néven emlegetnek, képes a szívinfarktus és a szélütés fennállásának esélyét megjósolni, akár 10 évre előre. Ennek köszönhetően a jövőben akár szűrésként is alkalmazható lesz.

Hirdetés

A modell felállítása során 40 643 személyt figyeltek meg, az ő röntgenfelvételeik alapján tanították meg a mesterséges intelligenciát, hogy felismerje a két betegség jeleit. Weiss elmondta, régóta sejtették, hogy a röntgenfelvételekben sokkal több információ lapul, mint amit eddig használtak, csupán mostanáig nem rendelkeztek olyan módszerrel, ami megfelelően tudta volna feldolgozni azokat.

Miután az MI sikeresen megtanulta felismerni a tüneteket, egy újabb csoporton, 11 430 főn tesztelték, akik átlagéletkora 60,1 év volt. Az eredmények szerint a megfigyeltek 9,6 százaléka súlyos szívelégtelenséget szenvedett a 10 éves követési időszak alatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.