Hirdetés

Ez az új, négylábú robot már falakat is meg tud mászni



|

A Koreai Műszaki Egyetem legújabb négylábú robotja elől már tényleg sehova nem menekülhetünk, ugyanis Marvel már függőleges falakon is fel tud sétálni.

Hirdetés

Már évek óta csodálattal figyeljük (vagy rettegve, ez attól függ, ki mire asszociál először) a Boston Dynamics egyedi robotjait, amelyek képesek mindenféle nehézkes akadályokat is megmászni és az egyensúlyukból kibillentve sem borulnak fel.

A cég egyik robotja, a négylábú Spot már kereskedelmi forgalomban is beszerezhető és meglepően sok mindenre képes, viszont egy koreai és egy amerikai egyetem együttműködéséből egy olyan fejlesztés született, ami még a Boston Dynamics robotkutyájára is rá tud kontrázni.

Hirdetés

A Korea Advanced Institute of Science and Technology (Koreai Tudományos és Technológiai Intézet) kutatói, valamint az Illinois Egyetem egyik kollégája most egy olyan négylábú robotot hoztak létre, amelyik a mágneses talpaival képes függőleges felületeken is felmászni.

Nyilván a mágnes bevezeti azt a limitációt, hogy csak fém felületeken működik ez a bravúr, de mivel a Marvel névre keresztelt robotot arra tervezték, hogy hajókon, olajtornyokon, hidakon és egyéb struktúrákon segítsen veszélyes karbantartási munkákat végrehajtani, még így is igen sok potenciál van egy ilyen segítőben.

A legfrissebb teszteredmények alapján Marvel képes átlépni akár 10 centis akadályokat is és probléma nélkül tud vízszintesről függőleges sétára váltani, ahonnan aztán tovább tud lépni a plafonra is, ha ezt a körülmények megengedik. A robotot már élesben is kipróbálták, egy rozsdás tartályt kellett megmásznia, ezt is gond nélkül meg tudta oldani, ráadásul a tartály oldalán található akadályok között is tudott manőverezni.

Az ígéretes eredmények ellenére még valószínűleg messze van a Marvel attól, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön, de a kutatók az eddigi tapasztalataikat már megosztották a Science Robotics nevű tudományos folyóíratban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.