Hirdetés

Ez gyors volt: visszatér az OpenAI-hoz a kirúgott Sam Altman



|

Végül mégsem a Microsoftnál köt ki a megpuccsolt vezérigazgató.

Hirdetés

Talán még a brazil szappanoperák sokat látott nézőit is elszédítené az OpenAI-nál zajló kavarás. A ChatGPT és a DALL-E képgenerátor mögött álló cég a múlt héten váratlanul bejelentette a vezérigazgató Sam Altman kirúgását, azóta pedig több csavart is vett a cseppet sem mindennapi történet.

A döntés óriási felháborodást váltott ki a befektetők részéről, melynek hatására az igazgatótanács előbb tárgyalni kezdett Altmannel a visszatérésről, ám az végül otthagyta az egyeztetést, és inkább az OpenAI-ba több mint 10 milliárd dollárt invesztáló Microsofthoz igazolt. Ezzel viszont messze nem ért véget a sztori: tiltakozásul közel 500 OpenAI-alkalmazott lengette be a felmondását, most pedig kiderült, hogy a CEO mégis a régi munkaadójánál folytatja.

Hirdetés

A The Verge beszámolója szerint nemcsak Sam Altman, hanem a kirúgása után szintén távozó társalapító, Greg Brockman is visszatérnek a céghez, ami egy új, átmeneti igazgatótanácsot is kap Bret Taylor, Larry Summers és Adam D'Angelo részévételével. Az utóbbi az egyetlen megmaradt tag az Altmant kigolyózó régi testületből, az ideiglenes csapat feladata pedig egy új, legfeljebb 9 tagú igazgatótanács összeállítása lesz, amelyben már Altman és a Microsoft is kaphatnak egy-egy széket.

A fejleményt maga az OpenAI harangozta be egy közleményben, de Altman is kommentálta a dolgot. A hatalmi harcot fölényesen megnyerő vezérigazgató az X felületén azt írta, hogy az elmúlt napok eseményei az OpenAI csapatának és küldetésének megőrzését szolgálták, és hogy a jövőben erősen fog építeni a Microsofttal meglévő szoros partnerségre.

A döntésre a redmondiak is áldásukat adták, a Microsoft élén álló Satya Nadella ugyanis szintén az X-en üdvözölte a fejleményt. A vezető biztatónak találja az igazgatótanács átalakítását, és hiszi, hogy a változtatásokkal stabilabbá, tájékozottabbá és hatékonyabbá válik az MI-cég vezetése.

Az eddigi ismereteink alapján az OpenAI-nál lezajlott szappanopera valójában két tábor összecsapásáról szólt, akik teljesen ellentétesen képzelték el a vállalat jövőjét. Az Altman pártján álló csapat a tempós fejlesztésre és a monetizációra koncentrálva haladt volna, míg a másik csapat megfontoltabban akarta kezelni a mesterséges intelligenciát, tekintettel az azzal kapcsolatos veszélyekre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.