Hirdetés

Ez lehet az iPhone-ok első alternatív alkalmazásboltja



|

MI asszisztenssel támad az App Store első kihívója.

Hirdetés

Az Európai Parlament és az Európai Tanács aláírását követően tavaly novemberben lépett életbe a digitális piacokról szóló európai uniós szabályozás, amely a nyíltabb verseny jegyében többek között azt is lehetővé teszi, hogy az Androidhoz hasonlóan alternatív alkalmazásboltok jöjjenek létre az Apple eddig teljesen zárt mobil platformján, az iOS-en.

A cupertinóiak és a szabálycsomag egyéb előírásai által érintett nagyvállalatok 2024 márciusáig kaptak határidőt, hogy igazodjanak az angolul Digital Markets Act (DMA) néven futó regulához, egy jövőbeli App Store-rivális viszont máris jelezte, hogy ott lesz a startpisztoly eldörrenésekor.

Hirdetés

Ez pedig nem más, mint a Setapp, amely a Mac számítógépeket hajtó macOS-en már most is kínál egy saját, előfizetős alkalmazásboltot, most pedig bejelentette, hogy jövőre az iOS-en is elérhetővé teszi a szolgáltatást. A Setapp üzleti modellje hasonló az Apple Arcade-hoz, ám a havi előfizetési díjért cserébe itt nem játékhoz, hanem válogatott prémium alkalmazásokhoz kapunk hozzáférést, és egy mesterséges intelligenciás asszisztens is segít majd a fogunkra való tételek megtalálásában.

Akit lázba hoz a lehetőség, az alábbi posztba ágyazott linkre kattintva máris feliratkozhat az új platform várólistájára. Az alkalmazásgyűjteményben elérhető appok közül eddig csak az Ulysses Help, a Taskheat, a NotePlan, a PDF Search és a Soulver került megerősítésre.


A rajt ideje attól függ, hogy az Apple mikortól kezd igazodni a DMA előírásaihoz, addig is pedig a Setapp azzal igyekszik résztvevőket toborozni, hogy az előfizetési díjból érkező jövedelmek 90%-os visszaosztását ígéri az alkalmazások fejlesztőinek. Fontos megjegyezni, hogy a digitális piacokról szóló jogszabály csak az EU-tagországok területén érvényes, így a szolgáltatás csupán itt számol az indulással.

Ami pedig a felhasználókat terhelő költségeket illeti, a Setapp máris bejelentett egy kombinált csomagot, amelyben havi 12,5 dollárért a macOS-es és az iOS-es appgyűjteményhez is hozzáférhetünk, igény szerint akár négy iPhone-on. A kizárólag mobilokra szóló konstrukció árát egyelőre nem közölte az üzemeltető.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.