Hirdetés

Ez lett a Wikipedia legkeresettebb szócikke 2023-ban



|

Köröket vert a tavalyi győztes Jeffrey Dahmerre is, közel 50 millió keresésnek volt tárgya.

Hirdetés

Az év végének közeledtével a digitális térben is számvetések készülnek. A különböző oldalak egymás után jelentetik meg a 2023-as év különböző szempontok szerinti legjobb, legnézettebb, legkurrensebb tartalmait. Adnak ki ilyen listákat a streaming-szolgáltatók, játékgyártók és egyéb platformok is. A héten az App Store és a Play Store is nyilvánosságra hozta idei "best of" listáit.

Hasonlóan a többi iparági szereplőhöz, már a Wikipedia is elárulta, hogy melyik volt idén a legkeresettebb kifejezés. Az eredmény nem túl meglepő: a ChatGPT iránt érdeklődtek a legtöbben, ami az egyik legjelentősebb újítás volt idén az IT-szektorban.

Hirdetés

Habár a Wikimédia Alapítvány idei év végi listájának élére felkerült márkanév nagy meglepődést nem okozott, mégis másik kategória, mint a tavalyi győztes, Jeffrey Dahmer (akiről a Netflix készített egy igen népszerű sorozatot). Az amerikai sorozatgyilkos nevére vonatkozó keresések száma azonban a közelébe sem ér az idei győztes számainak, ami 49 490 406-on állt a lista közzétételének időpontjában.

A ChatGPT sikerét már-már kulturális jelenségnek is nevezhetnénk, hiszen a kapcsolódó statisztikák némelyike elképesztő. Becslések szerint az OpenAI chatbotja januárban, mindössze két hónappal az indulása után elérte a 100 millió havi aktív felhasználót, bár az év előrehaladtával és a versenytársak megjelenésével a forgalom jelentősen visszaesett. 

A Wikipedia keresések közül a mádodik a kicsit bizarr "Halálesetek 2023-ban", a harmadik a "Krikett Világkupa 2023", a negyedik az "Indiai Premiere League", az ötödik pedig az Oppenheimer filmet bemutató szócikk lett. Aki kíváncsi arra, hogy a keresések alapján milyen szavak és kifejezések kerültek még fel a Wikipedia idei listájára, a linken végigböngészheti.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.