Hirdetés

Ez még nem a Terminátor: emberi bőrt húztak egy robotujjra



|

Ettől a megoldástól picit barátságosabbak lehetnek a jövő robotjai. Vagy ijesztőbbek.

Hirdetés

Ma már teljesen hétköznapi dolognak számít, hogy sok gyárban robotok végzik a különböző összeszerelési munkálatokat, ráadásul szélesebb körben is bevethetőek ilyen eszközök, így akár az oktatásban és az egészségügyben is. Azonban egészen más az, ha egy robot az alkatrész helyett egy valódi emberrel lép kapcsolatba, ez pedig indokolhatja azt, hogy a tervezők a megjelenésre is nagyobb hangsúlyt fektessenek.

Hirdetés

A Tokiói Egyetem tudósainak sikerült valódi, élő bőrrel bevonniuk egy robotujjat, ami elsőre furcsa kísérletnek tűnhet, de valójában sok új megoldásra adhat lehetőséget a későbbiekben. A bőrt valódi emberi sejtekből hozták létre. A folyamat során három napig egy kollagénből és fibroblasztokból álló egyvelegben "fürdőzött" a robotujj, aminek köszönhetően a dermiszhez, vagyis a bőr alsó rétegéhez hasonló bevonat képződött rajta.

Ezt követően kerotinocitáknak nevezett sejteket öntöttek az ujjra, ezzel leutánozva a bőr felső rétegét, vagyis az epidermiszt. A végeredmény egy másfél milliméter vastagságú anyag lett, ami a valódi bőrhöz hasonlóan nyúlt és ráncosodott. Habár vágás esetén meg lehetett gyógyítani a bevonatot némi kollagén segítségével, egy idő után elkezdett kiszáradni a "műbőr", mivel az ujjban nem voltak erek. Az egyetem egyik tudósa, Shoji Takeuchi viszont úgy véli, hogy a jövőben talán ezt a problémát is orvosolhatják majd mesterséges erekkel, sőt akár még eltérő bőrszíneket is létrehozhatnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.