Hirdetés

Ezek 2020 legkülönlegesebb okostelefonjai



|

Mindig örömmel fogadjuk, amikor valamelyik gyártó meglepőt alkot egy-egy készülékével. Ezekből a különlegességekből mutatjuk be a legizgalmasabbakat.

Hirdetés

Hatalmas dömping van a jelenlegi mobilpiacon: bár a gyártók igyekeznek új irányvonalak beemelésével felfrissíteni laposodó termékkínálatukat, a biztonsági játékra törekedve általában mindössze a konkurencia bevált megoldásai közül csemegéznek. Ha mégis sikerül egy újító ötlettel meglepni a piacot, és a vásárlóknak is tetszik a megoldás, néhány hónap alatt mindenki lemásolja, a koncepciót agyonhasználják, a választék pedig ugyanolyan sótlanná válik, mint korábban.

Sajnos rengeteg, az első megjelenésekor még érdekesnek tűnő színfolt vesztette el így a varázsát. Ilyenek voltak a kameraszigetek, az egyedi notch kialakítások és a fúrt megjelenítők. Persze nézhetjük úgy is, hogy ezek voltak azok az irányvonalak, amelyek végül sikeressé váltak, elvégre ma már szinte kategóriától és gyártótól függetlenül találkozol velük a készülékekben. Ezzel szemben a jelen cikkünkben szereplő modellek és extra funkcióik inkább valamilyen rétegigényt próbálnak kielégíteni, ezért izgalmas színfoltnak számítanak a szürke kínálatban.

Hirdetés

Régen minden jobb volt?

Az okostelefonok megjelenése előtti mobilok korszakában már-már csúcsra járatták a cégek a bizarr és a különleges kialakítású eszközöket, amelyekre bármily meglepő, egészen szép kereslet volt. A kísérletezgetési kedv az extrém dizájnmegoldások mellett a kiegészítő hardverek tekintetében sem maradt el (gondoljunk csak a telefonokhoz csatolható billentyűzetekre vagy a külső kamerákra). Természetesen amikor már megjelentek az androidos készülékek, a kezdeti szárnypróbálgatások szültek nem egy olyan alkotást, amelyekkel eredeti formájukban ma már biztosan nem próbálkoznának a cégek, holott annak idején a tervezőmérnökök valószínűleg egymás vállát veregették, amikor megtudták, hogy koncepciójuk testet ölthet.

Talán a legtöbb elbukott újdonság az LG nevéhez köthető, ráadásul sokszor csupán a nem megfelelő időzítésen múlott a kudarc, vagy a rosszul belőtt árazás tántorította el a vásárlókat az adott terméktől.

Ott volt az LG G Flex, amely fülre simuló, ívelt kialakítással igyekezett csavarni a klasszikus mobilos elrendezéseken, első és a második változata is egészen szépen teljesített, mégsem kapott további utódot (bár sokáig terítéken volt egy esetleges G Flex 3 érkezése). Érdemes megemlíteni az Optimus 3D-t is, amellyel a cég a múló hóbortnak bizonyult tévés és mozis 3D-őrületre reagálva igyekezett egy megfelelő szemüveg nélkül is élvezhető 3D-megjelenítőt - valamint az ehhez tartalmakat gyártó kamerát - a zsebedbe préselni. Mondanunk sem kell, hogy az alacsony felbontás és a kizárólag a megfelelő szögből megfelelően működő kijelző - továbbá a brutális ár - nem alkotott olyan nyerő kombinációt, amiért egymás sarkát taposták a felhasználók. Ugyancsak nem árt visszaemlékezni az egykoron rendkívül sokat emlegetett modularitásra. Ennek első úttörőjeként a G5-ös csúcsszériáját próbálta meg felturbózni az LG a cserélgethető komponensekkel. Mint később kiderült, erre sem volt komolyabb igény a felhasználók részéről.

Demó után törölve

Persze az alábbiakban bemutatandó készülékek még a szerencsésebb kategóriába tartoznak, hiszen számos olyan modellel is találkozhattunk már a nagy techkiállításokon, amelyek végül el sem jutottak a felhasználókhoz. Ezek a felsült prototípusok általában olyan funkciót kínáltak, amelyekre tényleg nem állt készen a piac. Hogy ne menjünk nagyon messzire, elég csak az Energizer tavaly megvillantott, fél tégla méretű okostelefonjára gondolnunk, amelyben a 18000 mAh-s akkumulátor ugyan jól hangzó adatnak tűnt, de a 3-4 centiméter közötti vastagságot már a tíz-húsz évvel ezelőtti felhozatalban sem bocsátottuk volna meg egy készüléknek. Szerencsére azért a gyártók lelkesen próbálkoznak újító ötletek bevezetésével és természetesen a rétegigények kielégítésével, így pedig nem volt túlságosan nehéz összegyűjtenünk a következő néhány különlegességet.

Samsung Galaxy Note20 Ultra

Több szempontból is rendkívül különleges a Samsung aktuális csúcskategóriás versenyzője. A készülékben bivalyerős processzor, brutális teljesítményű kamera és a tökéletes előlapi lefedettséget kínáló, piacvezető kijelző (valamint egy, a hátlap síkjából feltűnően kiemelkedő kamerasziget) is helyet kapott. Azonban amiért a listánkon bérelt helye van ennek a készüléknek, az nem más, mint az évek során a Note széria védjegyévé vált stylus, azaz az S Pen. A Samsung ugyanis tökélyre fejlesztette a Note modellekbe rejtett érintőceruzát, amely a kezdetben furcsaságként kezelt kiegészítőből a mindennapok során is hasznos komponenssé nőtte ki magát. Érdekes, hogy a dél-koreai gyártó csúcsszériájának látványos sikerei ellenére viszonylag kevesen próbálkoztak meg azzal, hogy hasonló módon ceruzát szúrjanak készülékükbe.

Ár: 484 990 Ft
Teljesítmény: 10
Szolgáltatás: 10
Ár/érték: 7
Adatok: 6,9" Dynamic AMOLED 2X kijelző, 1440×3088-as felbontás, Exynos 990, Mali-G77 MP11 GPU, 12 GB RAM, 10 MP előlapi/108+12+12 MP hátlapi kamera, Wi-Fi 802.11 0/b/g/n/ac/6, Bluetooth 5.0, Type-C USB-csatlakozó, 5G, Android 10, 4500 mAh-s akkumulátor, 208 g

LG Velvet

Teljes egészében új irányba tereli csúcsligás modelljeit az LG, ennek kapcsán pedig búcsút intett a sok-sok remek készüléket magában foglaló G szériának, hogy a Velvettel robbanjon be ismét a köztudatba. Rendkívül szép és letisztult a készülék dizájnja, és korosodó rendszerchipje ellenére teljesítményére sem lehet komolyabb panasz, sőt a telefon olyan funkcióval bír, amit ma már ebben a kategóriában csak elvétve kapsz meg. Ez nem más, mint a jackcsatlakozó. De természetesen ennyi még nem lenne elég ahhoz, hogy különcként tekintsünk az LG mobiljára, van egy másik tulajdonsága is, amely miatt tökéletesen illett a csapatba. A készülék mellé opcionálisan beszerezhető másodlagos kijelzős tokról van szó, amit a gyártó tavalyi készülékeitől örökölt meg a Velvet. Ezzel az extrával a készülék multitaskfunkcióit járathatod csúcsra.

Ár: 189 990 Ft
Teljesítmény: 7
Szolgáltatás: 8
Ár/érték: 8
Adatok: 6,8" P-OLED-kijelző, 1080×2460-as felbontás, Snapdragon 845, Adreno 630 GPU, 6 GB RAM, 16 MP előlapi/48+8+5 MP hátlapi kamera, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.1, Type-C USB-csatlakozó, LTE, Android 10, 4300 mAh-s akkumulátor, 180 g

CAT S62 Pro

A strapakészülékek már önmagukban is rétegigényeket szolgálnak ki, és míg a legtöbb gyártó mindent megtesz azért, hogy vékonyabbnál vékonyabb kialakítással jelenjen meg a piacon, addig a törhetetlen telefonokra szakosodott cégek ilyen úri huncutságokkal egyáltalán nem törődnek. A Cat S62 Pro is masszív kialakítású, Android 11-re garantáltan frissülő készülék, amely hardverét tekintve a középső ligában indul, árát elnézve azonban sejthető, hogy olyan extrát kínál, amit nem találsz meg minden telefonban. A készülék különlegességét az S szériában már korábban is felbukkant Flir hőkamera adja. A hátoldalon elhelyezett másodlagos képalkotó az elődökhöz képest hatalmasat lépett előre tudásban, a gyártó ugyanis jelentősen felduzzasztott pixelszámmal kínálja a felhasználóknak a hőlátást.

Ár: 239 990 Ft
Teljesítmény: 7
Szolgáltatás: 8
Ár/érték: 7
Adatok: 5,7" IPS LCD-kijelző, 1080×2160-as felbontás, Snapdragon 660, Adreno 512 GPU, 6 GB RAM, 8 MP előlapi/12 MP hátlapi kamera+Flir hőkamera, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5., Type-C USB-csatlakozó, LTE, Android 10, 4000 mAh-s akkumulátor, 248 g

Asus Zenfone 7 Pro

Minden gyártó igyekszik elrejteni a szelfikamerát és a szenzorszigetet, ami az Asusnak hibátlanul sikerült is. Előlapi képalkotó ugyanis nincs, szelfi készítésekor a hátoldali szenzort forgatja előre egy apró motor. Így lényegében két legyet ütött egy csapásra a gyártó, ugyanis a készülék a frontoldalon is a legmagasabb minőséggel áll a felhasználók rendelkezésére (zoomlehetőséggel és nagy látószöggel együtt), emellett a képernyő is megszakítás nélkül terülhet el a telefon előlapján. Mivel a cégnek nem ez az első próbálkozása az előre forduló kamerával, a Zenfone 7-tel már egy csiszolt verziót kapnak az érdeklődők. Ha pedig ez a kissé szokatlan kameramegoldás nem győz meg, akkor a készülék teljesítménye majd meg fog; a Snapdragon 865+ rendszerchip csúcsteljesítményt kínál, miközben az 5000 mAh-s akkumulátor kellő energiát nyújt ehhez.

Ár: 299 990 Ft
Teljesítmény: 10
Szolgáltatás: 9
Ár/érték: 8
Adatok: 6,67" Super AMOLED-kijelző, 1080×2400-as felbontás, Snapdragon 865+, Adreno 650 GPU, 8 GB RAM, 64+8+12 MP motorizált kamera, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, Bluetooth 5.0, Type-C USB-csatlakozó, LTE, Android 10, 5000 mAh-s akkumulátor, 230 g

Lapozz tovább, a cikk a következő oldalon folytatódik!

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.