Hirdetés

Ezek a CES 2024-en bemutatott kedvenc kütyüink



|

Átlátszó tévé, hardcore vízhűtés, Android-Windows hibrid PC, és mobil, ahol az appokat mesterséges intelligencia helyettesíti láttunk érdekességeket a CES során.

Hirdetés

Nem panaszkodhatunk, az idei CES-en kitettek magukért a gyártók: kaptunk új CPU-kat, GPU-kat, tévéket, laptopokat és végeláthatatlan mennyiségű kütyüt, és a robotok már visszajáró szereplői a shownak, ahogy autók is akadtak szép számmal. Természetesen minden terméknél minden gyártó kiemelte, hogy bizony mostantól a mesterséges intelligencia irányít, javít, korrigál, kitalál és így tovább - ahogy azt összefoglalónkban is leírtuk, ez az egyértelmű 2024-es jövőkép.

Az óriásvállalatok nagy bejelentései és látványos demonstrációi mellett akadtak kisebb gyártók, innovátorok is szép számmal, akik számtalan izgalmas terméket, fejlesztést hoztak el a showra. Cikkünkben a szerkesztők egy-egy kedvenc termékét találod, ami szerintünk igazán figyelemreméltó volt. Ezeket - amilyen hamar csak tudjuk - berendeljük tesztlaborunkba, hogy közelebbről is megvizsgálhassuk és megmutathassuk nektek.

Hirdetés

Berze András: Lenovo ThinkBook Plus Gen 5

Mindegy, hogy szórakoztató elektronikáról, IT-ról vagy konyhai gépekről van-e szó, nagyon szeretem a multifunkciós kütyüket. A 2-in-1 gépek már régóta velünk vannak, de tökéletes megoldást még nem nagyon láttunk: a Windows rendszer tablet formában használva béna, az Android asztali gépen használhatatlan, és az áthajtható dizájn sem mindig kielégítő.

A Lenovo új gépe két konfigot rejt: a kijelzőben az Android, a klaviatúra alatt pedig a Windows 11 futtatásához szükséges hardver kapott helyet. Ha szétpattintjuk, automatikusan vált, de igény esetén egy gombbal is ugrálhatunk az OS-ek közt, sőt, a vezeték nélküli fájlátvitel is működik. Az alsó részre rádughatunk egy hagyományos monitort, így rögtön két eszközünk lesz. Végre egy igazán innovatív megoldás.

Erdei Patrik: Hyperkin The Mega 95

Megfordult a közelmúltban néhány kézi konzol vagy annak látszó PC a kezeim között, most is épp egy PlayStation Portal képességeit próbálgatom. Arra számíthattunk, hogy Steam Deck riválisok érkeznek (az MSI és az AYANEO is szolgált eggyel a CES alatt), de az némileg váratlanul ért, hogy a Hyperkin egy retro Xbox kontroller mellett bemutatott egy hordozható Mega Drive-ot is, ami ráadásul képes az eredeti kazettákat fogadni. 5"-es kijelzője elegendő lesz, az, hogy USB-dokkolóval tévére köthetjük, maga a mámor. Nem tudni még, mikor jön, és azt nem állítom, hogy első leszek a sorban a megjelenése napján, de az ötletet teljes mértékben értékelem. 

Erdős Márton: Rabbit R1

Nem számoltam azzal, hogy meghökkentő mobileszközt mutat be bárki is az idei CES-en, azért is lepett meg annyira a Rabbit Inc. A vállalat első készüléke, a Rabbit R1 egy olyan, négyszögletes és kicsi, LTE-képes kütyü, aminek egyetlen gombja és egy apró kijelzője van. Az egyszem kamera képes forogni, de az igazán érdekes az, hogy nincsenek applikációk, csak a Rabbit OS, amely a mai generatív AI alapját jelentő LLM-et (Large Language Model) egészíti ki a LAM technológiával (Large Action Model).

Ezzel a kiegészítéssel a Rabbit R1 "megtanulja" a felhasználó-applikáció/szolgáltatás interakciókat, ezt követően pedig hangutasításokkal lehet szinte bármilyen feladatra megkérni. A Rabbit OS-t úgy fejlesztették, hogy a 199 dolláros eszköz nagyon rövid reakcióidővel válaszoljon bármilyen kérdésedre. Bár az eszközzel szemben vannak bőven fenntartásaim és kérdéseim, nagyon izgalmasnak tartom és viszket a tenyerem, hogy kattintsak és beálljak az előrendelők sorába.

Gyepes Máté: EK-Nucleus AIO CR360 Direct Die processzorhűtő

A méltán népszerű, folyadékhűtésekkel foglalkozó EKWB egyik legújabb fejlesztése mellett vélhetően sokan elsétáltak, pedig egy igazi különlegességről van szó. Az AiO-hűtés kizárólag LGA1700-as Intel Core processzorokra szerelhető fel, de csak olyan példányokra, amikről előzetesen eltávolították a hőátadó fémsapkát. A hűtőblokk közvetlenül a CPU-lapkával érintkezik, speciális felülete a folyékonyfém-alapú pasztákat is elbírja, a gyári csomagolás pedig minden, a fémsapka nélküli használathoz illő szereléket, szerszámot és pasztát tartalmaz. A processzor kupaktalanítását (delid) külön megvásárolható kiegészítővel végezheted el, ezt azonban csak azoknak ajánlanánk, akik sokéves rutinnal rendelkeznek a PC-szerelésben.

Higyed Gábor: LG OLED T

A CES szépsége számomra alapvetően nem abban rejlik, hogy mint a legfontosabb techkiállítás, előrejelzi az éves trendeket. Sokkal inkább azért, mert olyan kütyüket is láthatok, amelyek jó eséllyel sosem kerülnek majd piacra. Itt van például az átlátszó OLED-kijelző, amelynek első változatát a Samsung már 2010-ben (nem elírás!) bemutatta, egy MP3-lejátszóban. Azóta a Samsung mellett más gyártók is meglátták a fantáziát ebben a megoldásban, de mind a mai napig nem lett belőle semmi - pedig átlátszó tévé is készült már 2016-ban, a Panasonic gyártotta. Tavaly és most a CES-en az LG és a Samsung is villantott, ám ha piacra is kerülnek a frissen bemutatott csodák, szinte biztos, hogy pár darabnál többet akkor sem sikerül majd eladni belőlük. Én például holtbiztos, hogy nem vennék átlátszó tévét a nappalimba, mégis lenyűgöző látni, ahogyan évről-évre fejlődik a technológia.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.