Hirdetés

Ezeket a magyar oldalakat tiltotta a Facebook gyűlöletbeszéd miatt



|

Közel harminc hazai kötődésű fiókot találni a közösségi oldal által tiltólistára helyezett profilok sorában.

Hirdetés

Az Instagram nagy vihart kavaró mentális kutatása után most egy újabb érdekes anyag szivárgott ki a Facebook háza tájáról. A szóban forgó dokumentum egy 4000 profilt tartalmazó lista azon oldalakról, melyeket a platform terrorizmus, gyűlölet-bűncselekmények, vagy más bűncselekményhez való kapcsolódásuk miatt tiltott le az utóbbi évek során.

A titkos lajstromot a The Intercept hozta hozta nyilvánosságra, teljes egészében itt böngészhető online, de a gyűjtögető hajlamúak akár le is tölthetik. A listát magyar szempontból különösen érdekessé teszi, hogy összesen 26 hazai kötődésű oldalt is tartalmaz, melyeket kivétel nélkül gyűlöletbeszéd miatt blokkolt a Facebook.

Hirdetés

A kitiltottak sorában olyan fiókok szerepelnek, mint a kuruc.info híroldal, a Nyilaskeresztes Párt, vagy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, de szép számmal találunk köztük gyűlöletkeltőnek minősített zenekarokat is (pl. Romantikus Erőszak, Divízió 88, Egészséges Fejbőr).

A Facebook egy három szintből álló rendszert alkalmaz a kitiltások elbírálásánál, melyek közül a magyar oldalakat érintő gyűlöletbeszéd a harmadik, legenyhébb kategória. A legextrémebb szint a "súlyos offline károkozás", ide tartoznak például a terrorista szervezetek és a bűnszervezetek. A második, középső kategóriába pedig azokat az entitásokat sorolja a platform, amelyek államok vagy hadseregek elleni erőszakos cselekményekben vesznek részt.

A legveszélyesebbnek ítélt szereplőket támogató tartalmak minden esetben eltávolításra kerülnek, míg a második kategóriába eső kitiltottakkal kapcsolatban megengedett az olyan cselekedetek dicsérete, amely nem köthető erőszakhoz.

A Facebook által csak "Veszélyes magánszemélyek és szervezetek listájának" hívott dokumentum kiszivárgása kapcsán több elemző is megjegyezte, hogy a felsorolásba bekerült szereplők nagyrészt megegyeznek az Egyesült Államok által is veszélyesnek ítélt aktorokkal. A listán található kitiltottak 53,7%-a terrorizmushoz kötődik, 23,3%-uk militarizált társadalmi mozgalmakhoz, míg 17% a gyűlöletcsoportok, 4,9% pedig a bűnözők aránya.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.