Hirdetés

Ezekkel a funkciókkal teszi könnyebbé az iOS 16 a segítségre szoruló felhasználók életét



|

Ajtóérzékelővel, élő feliratokkal és hasonló megoldásokkal gondoskodik az Apple a felhasználókról.

Hirdetés

A globális akadálymentesítési nap részeként az Apple egy rakás új iOS 16 funkciót jelentett be a siket, nagyothalló, vak és gyengén látó iPhone- és Apple Watch-felhasználók számára. A vállalatot korábban többször is díjazták már az ezen a területen végzett munkájáért, így érthető, hogy az operációs rendszerének új verziójával is igyekszik a lehető legtöbbet tenni a vásárlóiért.

Az ígéretek szerint a vadonatúj funkciók még idén megérkeznek különböző szoftverfrissítésekkel az Apple platformjaira (ennek értelmében sokuk már az ősszel megjelenő iOS 16 részei lesznek), és gépi tanulást használnak annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki az Apple-termékekből. Nagy vonalakban be is mutatták, hogy mikre számíthatunk. 

Hirdetés

A vakok és gyengén látók számára a Door Detection, azaz Ajtóérzékelés lehet a leghasznosabb, amely automatikusan megtalálja az ajtókat egy új célhoz érve, és amellett, hogy megmutatja az ajtó távolságát, körül is írja azt (nyitva vagy zárva van-e, kinyitható-e nyomással vagy gomb elfordításával és így tovább). Ennek keretében új érzékelési móddal bővül a Nagyító is, ami az Ajtóérzékelést, az Emberérzékelést és a Képleírást használja, hogy a felhasználók sok-sok részleteket kaphassanak a környezetükről. A funkcióhoz LiDAR szükséges, így csak az iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max és iPad Pro készülékekkel lehet majd használni. 

Az új Apple Watch Mirroring funkció abban segít, hogy a felhasználók a párosított iPhone-jukról távolról irányíthassák a Watch példányukat, így például a Hangvezérlés is használható az érintés helyett. A cég a korábbi AssistiveTouch elképzelésre is épít, ezáltal gesztusokat is használhatunk (például egy dupla ujjmozdulattal hívást fogadhatunk vagy fejezhetünk be). Ugyancsak hasznos lesz a Live Captions, azaz Élő feliratok bevezetése, amivel a siket vagy nagyothalló fogyasztók könnyebben követhetnek majd bármilyen hangos tartalmat, legyen az telefon- vagy FaceTime-hívás, konferencia, stream vagy élő beszélgetés. A funkció valamikor 2022-ben válik elérhetővé, kezdetben csak az Egyesült Államokban és Kanadában. Kizárólag iPhone 11-gyel, A12 Bionic processzorral rendelkező iPadekkel és Apple Silicon Macekkel lehet majd használni. 

Ezek mellett olyan opciókat is megerősített az Apple, amik tovább növelik az akadálymentesítést: a Buddy Controller két kontrollert egyesít és ezáltal barát vagy gondozó is segíthet; a Siri Pause Time azokat célozza meg, akik beszédnehézségekkel küzdenek, ezzel ugyanis beállíthatják, hogy Siri mennyi ideig várjon a válasz előtt; a Voice Control Spelling Mode-dal betűről betűre lehet diktálni az egyéni vagy szokatlan szavakat; A Sound Recognition, azaz hangfelismerés funkcióval be lehet tanítani arra a készüléket, hogy felismerje az otthoni riasztó vagy az alkalmazások hangját; az Apple Books app egyéni vezérlőket ad hozzá a sor-, karakter- és szóközök finomabb beállításához. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.