Hirdetés

Ezer évig készülő fotóval mentené a bolygót ez a kamera



|

Különleges projekt igyekszik rábírni, hogy többet tegyünk a Föld megóvásáért.

Hirdetés

A kamerák kapcsán alapvetően azt értékeljük, ha minél gyorsabban zajlik le az exponálás, hacsak nem kifejezetten olyan felvételekre utazunk, amelyek a hosszú expozíciós idő nélkül nem lennének elkészíthetők, mint például a folyóvíz mozgását vagy a várost átszelő autók által húzott fénycsíkokat megörökítő kompozíciók.

A filozófus Jonathan Keats és a Desert Laboratory kutatóintézet munkatársai most a csúcsra járatták a műfajt, és egy olyan kamerával álltak elő, amely 1000 éven át dolgozik egyetlen fotón, ám elsősorban mégsem a távoli utókornak, hanem nekünk szól projekt.

Hirdetés

Az Interesting Engineering által is bemutatott különleges képalkotót az Egyesült Államokban, a tucsoni Tumamoc Hill tetején állították fel, és az előtte elterülő völgy hosszú távú átalakulását hivatott rögzíteni. A kamera egy rúdra erősített réz hengerben bújik meg, és egy 24 karátos arany lapon keresztül engedi be a fényt egy többrétegű felületre, amelyet a festő buzér nevű növény gyökérzetéből kinyert vörös olajfesték-pigmenttel kezeltek.

Az eljárás elméletileg lehetővé teszi, hogy a Millenium Camera 1000 éven át exponáljon, a pigmentrétegekben megőrizve a környezet évszázadokon átívelő változását. A projekt mögött álló Jonathan Keats ugyan tisztában van vele, hogy milyen kevés az esély a kamera fennmaradására, de elsősorban a kortársait szeretné elgondolkodtatni a projekttel.

"A legtöbb ember elég borúsan látja, hogy mi vár ránk a jövőben. Könnyű elképzelni, hogy az emberek 1000 év múlva Tucson egy olyan változatát láthatják, amely sokkal rosszabb, mint a mai, de az a tény, hogy ezt el tudjuk képzelni, nem rossz dolog."

- mondta a filozófus abban a reményben, hogy a projekt a bolygót megmentő, fenntartható kezdeményezésekkel kapcsolatos gondolatokra inspirálja napjaink emberiségét. Ennek érdekében az a cél, hogy a tucsoni szerkezet mintájára a világ több pontján is ezer évig exponáló kamerákat állítsanak fel.   

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.