Hirdetés

Ezért jó, ha van a karodon egy fitneszkarkötő



|

Kutatások bizonyítják, hogy ha fitneszkarkötőt használsz, máris megtettél egy lépést az egészséges élet felé, mivel ezek a kütyük képesek fenntartani motivációdat.

Hirdetés

Egy okosóra szinte mindenki fantáziáját megmozgatja, azonban a magas árak miatt végül rengetegen inkább egy fitnesztracker, vagyis fitneszkarperec mellett kötnek ki. Karra megy, nem mindegy? - gondolják sokan. Pedig az okoskarkötők és az okosóra nem véletlenül két kategória! Elmondjuk röviden, mire számíthatsz, ha előbbi kategória mellett teszed le a voksodat.

Ahogyan a nevében is benne van, a fitneszkarkötőket elsősorban a napi rutin és a testmozgás nyomon követésére találták ki. Ebben a minőségben - a legolcsóbb modelleket kivéve - többnyire jól is teljesítenek, viszont szinte minden típus korlátozott funkcionalitással rendelkezik. A relatív egyszerű hardverből és a kis méretű kijelzőből adódóan olyan eszközökről van szó, amelyek nagyon keveset fogyasztanak. Noha egy fitneszkarkötő jellemzően kisebb, mint egy okosóra, és az akkumulátora is gyengébb, egyetlen feltöltéssel még erőteljes igénybevétel mellett is legalább egyhetes készenléti időre számíthatsz.

A gyenge hardver és a kis kijelző persze hátránnyal is jár, nevezetesen azzal, hogy egy fitnesz karkötő a legritkább esetben bővíthető alkalmazásokkal - ez pedig meg is adja a két kategória közötti legfontosabb eltérést. A fitneszkarkötők egyetlen területre fókuszálnak, míg az okosórák a telefon kiegészítéseként számtalan feladatot képesek ellátni. Ezen feladatok között vannak persze a fitneszfunkciók is, de egy okosóra alkalmazások segítségével újabb és újabb dolgokra is megtanítható.

Hirdetés

Olcsótól a luxuscikkig

Fitneszkarkötőt Kínából fillérekért lehet rendelni, de a legálisan, Magyarországon forgalomba hozott kínálat is bőven 10 ezer forint alatt indul - inkább válogass az ilyen modellek közül. Ha fitnesz karkötőt szeretnél, érdemes a vékony, hosszúkás kijelzővel szerelt típusok közül válogatnod, ezek viselése sporttevékenység közben garantáltan kényelmesebb, mint azoké a modelleké, amelyek forma alapján órának tűnnek.

Az alapfunkciók közé tartozik a lépésszámláló és a pulzusmérő funkció, amelyekre támaszkodva az olcsóbb fitnesztrackerek néhány, a drágább modellek pedig akár több tucat sporttevékenységnél képesek mérni tested és mozgásformád fontosabb paramétereit. Az alapmodellek a sétálás mellett például a futást, kerékpározást és úszást tudják monitorozni, a drágább verziók viszont golfozás közben, vagy akár a konditeremben tett látogatásod során is nyomon követik, hogy mit csinálsz. További fontos különbség, hogy a drágább modellek általában automatikusan is képesek felismerni, ha sportolsz, ilyenkor pedig el is indítják a megfelelő tevékenységet. Ha a karkötőt éjszaka sem veszed le, az alvás minőségét akár az olcsóbb modellek is elég pontosan tudják jelezni számodra, viszont újfent a felső- és prémiumkategóriás termékek sajátja, hogy beépített GPS-szel is rendelkeznek, így akár telefon nélkül is képesek arra, hogy - például - futás közben az útvonalat is rögzítsék. További extra szenzor lehet még a bőrfelület-hőmérő, a légnyomásmérő, valamint az is, ha az adott kütyü kompatibilis valamilyen külső, testre erősíthető szenzorral.

A telefon márpedig kell

Teljesen mindegy, hogy olcsóbb vagy drágább modellt választasz magadnak, azt nem fogod tudni megúszni, hogy a karkötődet mobiltelefonnal párosítsd. Mégpedig azért nem, mert a fitneszkarkötők apró kijelzőjén elfér ugyan az idő, a megtett lépések száma vagy a pulzus, de a komolyabb elemzéseknek és grafikonoknak már nincs hely rajta. Ha például régebbi adatokat szeretnél nézegetni, vagy a fejlődésedet nyomon követni, akkor azt a mobil appal teheted meg kényelmesen. A beállításoknál is segítséget jelenthet a mobil app, hiszen a nagy kijelzőn sokkal gyorsabb megtalálni a keresett opciót, mint a fitnesztracker parányi OLED-jén (vagy LCD-jén). A telefon és a fitneszkarkötő közötti összeköttetés minden esetben Bluetooth alapú, de ennek fejlettsége (verziója) típusonként eltérhet.

Egy kevés extra

A bővíthetőség tényleg nem ennek a kategóriának a jellemzője, de ez nem jelenti azért azt, hogy a fitneszfunkciókon kívül mást tényleg nem kapsz. A telefon értesítéseit például szinte minden modell meg tudja mutatni, más kérdés, hogy komolyabb műveletekre már nem képesek a karkötők. Azaz látod például, ha e-mail érkezett, elolvasni viszont nem fogod tudni, hogy mi áll az üzenetben, válaszadási lehetőségről pedig ne is álmodj! Emellett olyan apróságokkal szórakoztatnak még a fitneszkarkötők, mint az időjárás kijelzése, ébresztés (jellemzően csak vibrálással), valamint időzítő, stopper és a zenelejátszó kezelése.

Főleg az olcsóbb modelleknél érdekes kérdés, hogy a telefonos szoftver rendelkezik-e valamilyen hasznos extrával - a legtöbben arra kíváncsiak, hogy van-e lehetőség arra, hogy az összegyűjtött adatokat a gyári szoftverből átmásoljuk valamilyen másik, független platformba is (pl. Strava).

Bevált kütyük

A középkategóriában az egyik legjobb választást a Fitbit Inspire 3 jelenti, amely iOS és Android rendszerű telefonokkal is tud kommunikálni. GPS nincs benne, viszont pulzusmérő igen, a tokozása pedig természetesen víz- és porálló. Elsősorban azért ajánljuk, mert rengeteg Fitbit-extra jár hozzá: többek között egyéves hozzáférés a prémium szolgáltatásokhoz, amely segítségével például szakember által összeállított edzésprogram alapján haladhatsz az egészséges élet irányába.

Ha a 37 ezer forintos ár túl soknak tűnik, vess egy pillantást a Xiaomi Mi Band 6-ra, amely akcióban kis szerencsével akár 10 ezer forint alatt is elérhető. A frissebb, 7-es változat sem kerül sokkal többe, érte 18 ezer forintot kell fizetni. A 14 napos üzemidő az egyik legjobb a kategóriában, és a telefonos szoftver sem rossz - bár a Fitbit szintjét azért nem éri el. Hasonló árfekvésű a Huawei Band 7 is, amely elsősorban azzal tűnik ki a népes mezőnyből, hogy 50 százalékkal szélesebb, ezért jóval nagyobb felületű kijelzővel rendelkezik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.