Hirdetés

Ezért ne töltsd 100 százalékra a telefonodat



|

Mind te, mind a készüléked nagyon hálás lesz, ha figyelsz arra, hogy időben vedd le a töltőről.

Hirdetés

Minél tovább használunk egy okostelefont, annál inkább azt érezhetjük, hogy keveset bír: ahogy az akksi öregszik, úgy csökken a maximális kapacitása, úgy kényszerülünk egyre inkább arra, hogy gyakrabban nyúljunk a töltőhöz. Hiába próbálják ezt szoftveresen kiküszöbölni a gyártók (az Apple ellen több per is indult amiatt, hogy ezt nem jelezte), van az a pont, ahol már nem tehetünk semmit.

Egy akkumulátorcsere persze segíthet, és nem kell nagy árat fizetnünk azért, hogy egy 3-4 éves telefon egy új akksival olyan legyen, mint új korában, de nagyon egyszerűen tehetünk annak érdekében, hogy megússzuk ezt a kiadást. 

Hirdetés

Hogyan óvhatod meg a telefont a gyors elöregedéstől?

Mindennek a kulcsa mind az iPhone-ok, mind az androidos készülékek esetében az, ha nem töltjük 100%-ra a telefont. Minden alkalommal, amikor egy lítium-ion akkumulátort maximumra pumpálunk, veszít élettartamából. Az Apple készülékei a gyártó szerint úgy vannak megtervezve, hogy 500 töltési ciklus után is 80%-os maximális kapacitással tudjanak üzemelni, de ha ezt az értéket sikerül elérni, problémák léphetnek fel, és az iPhone-ok is szólnak, hogy eljött az akksicsere ideje. A túl nagy, 35 fok feletti hőmérséklet ugyancsak sokat árt, érdemes nyáron nem a napon vagy a forró kocsiban hagyni a készüléket.

A Samsung azt javasolja, hogy próbáljuk okostelefonunk töltöttségét 50% környékén tartani, vagy afelett, az újabb, legalább OneUI 3.1.1-et futtató eszközök (mint a Galaxy S20, S21, S22, Z Fold 3, Z Flip 3) esetében pedig van egy akkumulátorvédelmi beállítás, amivel 85%-nál lesz a töltöttség felső határa. Ezzel az akkumulátor élettartama növelhető, még ha egy huzamban kevesebb ideig is fogják bírni.

Az iPhone-okon és a Google Pixel készülékeken is aktiválható a töltéskorlátozás, előbbi esetben optimalizált lesz a töltés, és 80% felett csak lassan halad, utóbbinál pedig ugyancsak itt húzhatjuk meg a határt. Az iPhone-ok fizikai helyzetünket és felhasználói szokásainkat figyelembe véve tudják a lehető leghatékonyabban végezni a töltést, érdemes ezt az opciót engedélyezni.

20 és 80

Határozottan ajánlott kerülni azt, hogy éjszaka töltőn hagyjuk az eszközt. Nagyjából mérjük le, átlagos használat mellett mennyi idő alatt merül 20%-ra, és mennyi kell, hogy elérje a 80%-ot, majd próbáljuk úgy ütemezni a töltést (munkahelyen, autóban, otthon), hogy ebben a tartományban tudjon maradni. Ha nem bír ki egy éjszakát, akkor tényleg nincs más lehetőség, mint az akkumulátorcsere.

Előfordulhat, hogy az akksi már olyan rossz állapotban van, hogy az eszköz gyakran újraindul: ez 80%-os maximális kapacitás alatt bármikor megtörténhet, akkor is, ha látszólag teljes a töltöttség.

És még egy dolog: az, hogy bezárod az appokat, többet árthat, mint amennyire hasznosnak gondolod. A háttérben futó alkalmazásokat az iOS és az Android is felfüggeszti, hogy ismételt megnyitásuk kevesebb energiába kerüljön, mint akkor, ha a nulláról kellene startolni, így valójában nem futnak a háttérben, nem merítik aktívan az eszközt. Tudjuk, hogy reflex, de érdemes erről mihamarabb leszokni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.