Hirdetés

Ezt jósolja Bill Gates a 2024-es évre



|

Vajon Kasszandra szavait olvastuk, vagy csak egy kivénhedt vizionáriusét?

Hirdetés

Bár nincs hiány tehetséges "trónkövetelőkből", kevés olyan ellentmondásos alakja van a technológia világának, mint Bill Gates. A Microsoft alapító-tulajdonosa az évek során sokszor nyilvánult meg olyan megosztó témákban, mint az atomfúzió, a koronavírus vagy a NFT-k. Ilyenkor persze többnyire véleményt mond, de a média valamilyen okból kifolyólag egy ideje afféle jóstehetségként tekint rá, és megnyilatkozásait vízióként tálalja.

Hasonló megnyilatkozásai alkalmával beszélt már többször robotikáról, mesterséges intelligenciáról, klímahelyzetről és várható újabb világjárványokról is. Idén az év végére való tekintettel közzétette a 2024-re vonatkozó prognózisát.

Gates az előttünk álló 12 hónapot alapvetően optimistán látja. Sok fontos innováció megérkezését, kidolgozását reméli a következő évtől főleg a klímavédelemmel kapcsolatosan. Úgy gondolja, hogy ha a megfelelő forrásokkal rendelkező emberek hajlandóak ezeket az újításokat finanszírozni, az jó eredményeket hozhat jövőre a klímacélok elérésében.

Hirdetés

Hosszasan hangsúlyozza írásában az innováció fontosságát, aminek legfőbb mozgatórugójaként a leggazdagabb réteget jelölte meg. Szerinte az innováció az oka annak, hogy az elmúlt évszázadban olyan sokat javult az életünk. Az elektromosságtól és a közlekedéstől kezdve az orvostudományon át a repülőgépekig az új, életképes találmányok egyre jobbá fogják tenni a világot.

Az újdonságok ugyan számos terület érintenek, Gates mégis legfontosabbnak szívügyét, az egészségügyet tekinti. Erre egy statisztikát is hoz, mely szerint az elmúlt negyed század során felére csökkent az öt éves kor előtt elhalálozó gyerekek száma globálisan. Új vakcinákat, eljárásokat dolgoztak ki, és már a világ legeldugottabb helyein is hozzájutnak az olyan oltásokhoz, mint például a rotavírus elleni.

Beszél a gyógyszeripar újdonságairól, melyet szerinte a jövőben nagyban fog segíteni az AI.  Úgy véli, a legfontosabb, hogy ezeket elsőként a világ olyan területein alkalmazzuk, ahol a szegénység miatt aránytalanul nagy mértékben veszélyeztetik a lakosságot olyan betegségek, mint az AIDS, a tuberkulózis, vagy a malária.

Gates zárásként megjegyzi, hogy a kutatók már most is olyan kérdéseket vizsgálnak, mint például, hogy le tudja-e küzdeni a mesterséges intelligencia az egyre nagyobb gondot jelentő antibiotikum-rezisztenciát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.