Hirdetés

Ezúttal Elon Musk rakétájából lett bírósági ügy



|

A SpaceX rakétáinak környezetre gyakorolt negatív hatásai miatt indult per.

Hirdetés

Április végén lőtte ki az emberiség által fejlesztett eddigi legnagyobb rakétát, a Starship nevű űrjárművet Elon Musk cége, a SpaceX. Bár maga a kilövés sikeres volt, a rakéta négy perccel azután, hogy elemelkedett a talajtól, látványos robbanást követően megsemmisült.

A SpaceX szerint - amely meglehetősen viccesen "nem tervezett gyors szétszerelődésnek" (unscheduled rapid disassembly) nevezte a robbanást - ennek ellenére sikerként lehet elkönyvelni a kilövést, mivel úgy gondolják, már ebből is rengeteget tanultak a rakéta további fejlesztését tekintve.

Kevésbé nézték jó szemmel az esetet az amerikai környezetvédők, ugyanis több hasonló szervezet közösen kezdeményezte egy bírósági per megindítását, igaz, nem a SpaceX, hanem az amerikai kormány ellen - értesült a Live Science.

Hirdetés

A per indításával az a környezetvédők célja, hogy addig ne lehessen új rakétát kilőni a Spacex texasi űrközpontjából, amíg nem készülnek el a szükséges, környezetvédelmi hatásvizsgálatok. A Starship felrobbanásának következtében ugyanis a texasi Boca Chica környékét egyenesen beterítették a rakéta maradványai, amelyek közül jó pár védett állatok élőhelyén landolt.

A környezetvédő szervezetek - köztük a Center for Biological Diversity és az American Bird Convservancy - azt is szeretnék elérni, hogy az amerikai légügyi hivatal, az FAA visszavonja a Starship rakéta korábbi engedélyét. A felperesek szerint ugyanis a hatóság nem vette figyelembe a rakéta tesztjének összes környezetre gyakorolt hatását, köztük a klímaváltozást fokozó emissziót, illetve a zajszennyezést.

Ha sikerrel járnak, az komoly érvágás lehet a SpaceX számára, ugyanis a felperesek által követelt komplex környezeti hatásvizsgálat elkészítése akár 3-4 évet is igénybe vehet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.