Hirdetés

Ezzel a robotkígyóval kutatna a Földön kívüli élet után a NASA



|

Akcióban is láthatjuk a NASA különleges fejlesztését, amely minden tereppel képes megbirkózni.

Hirdetés

Az elmúlt hetek során nem sokat pihenhettek a NASA-nál, hiszen több érdekes hír is érkezett az űrhivatal háza tájáról: előbb közzétették a meteoritok ellen kidolgozott bolygóvédelmi tervüket, majd egy szoftverfrissítéssel felturbózták a Curiosity marsjárót és bravúros módon új életet leheltek a Naprendszeren kívül járó Voyager 2 űrszondába is.

Most pedig egy különleges szerkezettel kápráztatták el a világot, az ügynökség legfrissebb fejlesztése ugyanis egy futurisztikus robotkígyó, amely hatalmas szolgálatot tehet a Földön kívüli élet felfedezésében.

Hirdetés

Az EELS (Exobiology Extant Life Surveyor) nevű eszköz a Jet Propulsion Laboratory (JPL) berkeiben öltött formát, a NASA pedig hivatalosan egy "mobil műszerplatformként" jellemzi, amelyet nehezen hozzáférhető elzárt helyek feltérképezésére terveztek az élet nyomai után kutatva. A kígyókat utánzó, tekergő kialakításának hála a robot nemcsak a porban és a havas hegyoldalakon, de a szűk kanyonokban, a tükörjégen vagy akár a víz alatt is elboldogul. A JPL most egy látványos videóban számolt be minderről, amely akcióban mutatja meg az EELS lenyűgöző képességeit.

Az "űrkígyó" nem éppen csöppség: 4,87 méter hosszú és közel 100 kg-ot nyom, cserébe viszont a fejet helyettesítő egységében rengeteg csúcstechnológiás érzékelőt képes elcipelni, amelyek akár 3D-ben is rögzítik a környezetet, a tudósokat pedig valós idejű videófelvételekkel látják el.

Az EELS egyik célja a Szaturnusz jeges holdja, a Földtől 12 évnyi utazásra található Enceladus lehet, ahol a felszín alatt folyékony halmazállapotú óceánok jelenlétét sejtik a kutatók. Az új robot a kialakításának hála könnyedén áthatolhatna a felső jégrétegen, és elérhetné ezt a rejtett vízkészletet. Ez azonban még erősen a jövő zenéje, a JPL mérnökei ugyanis jelenleg azzal számolnak, hogy leghamarabb 2024 őszén véglegesíthetik a koncepciót.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.