Hirdetés

A Facebook most tényleg letiltja a 13 év alattiakat

|

Elvileg nekik nem is lenne szabad használni a közösségi szolgáltatást, de eddig a Zuckerberg-birodalom csak lazán érvényesítette ezt a szabályt. Most azonban jön a szigor.

Hirdetés

A Facebookon igazából kezdetek óta létezik az a szabály, miszerint 13 év alattiak nem regisztrálhatnak és nem használhatják a közösségi oldalt. Ebből azonban csak annyi van kőbe vésve, hogy ha a regisztráció során valaki olyan születési dátumot ad meg, ami szerint egyértelműen nincs 13 éves, nem engedi tovább a rendszer. De attól semmi sem véd, hogy a próbálkozó pár évvel idősebbnek tüntesse fel magát, és átjusson a szűrőn.

Hirdetés

Történt azonban, hogy a Channel 4 újságírója egy oknyomozó riport kedvéért felvételét kérte a Facebook adminisztrátorai közé (természetesen egy szót sem ejtve arról, milyen célból igényli mindezt). Miután elfogadták a jelentkezését, elkezdte figyelni, hogyan zajlik a belső "cenzori" munka, milyen utasításokat kapnak ezek a külső munkatársak, és történnek-e kirívó esetek.

Tapasztalatait egy tévéműsorban foglalta össze. Az Inside Facebook: Secrets of a Social Network (A Facebook belülről: egy közösségi háló titkai) című adásban többek között arról is beszélt, hogy egy nem hivatalos belső gyakorlat szerint a 13 év alattiakat nem kell azonnal jelenteni vagy hozzáférésüket megszüntetni, csak akkor, ha valamilyen nem megfelelő magatartásért jelentik mások, függetlenül az életkorától.

A tévémásor sugárzását követően a Facebook gyorsan kiadott egy közleményt, mely szerint szigorítják a 13 év alattiak szűrését az oldalon. Erre két eset lehetséges. Egyrészt, ha valaki azért jelent egy profilt, mert szerinte az illető életkori adatai valótlanok és szerinte a megengedett korhatár alatti a felhasználó. A másik eset pedig az, ha valakit teljesen más miatt jelentenek (például gyűlöletbeszéd, nem megfelelő tartalmak közzététele, spamelés vagy egyebek), a moderátorok ezentúl az összes ilyen fióknál is ellenőrizhetik, hogy mellesleg a bejelentett illető elmúlt-e már 13 éves.

Az ellenőrzéshez végignézhetik a bejelentett személy feltöltött fotóit, bejegyzéseit és üzeneteit - igen, még a nem publikusakat is.

Pro és kontra

A szigorítás mellett és ellen is elhangzanak érvek szerte a világon. Egyesek úgy vélik, nem kéne tiltani a 13 év alattiakat sem, hiszen sok esetben például pont a szülői kontroll és kommunikáció eszköze a Facebook és a Messenger - így látják, merre jár és mit csinál a gyerekük, és ezen a platformon gyakran hamarabb és hatékonyabban is kapcsolatba léphetnek vele, mint más módokon. A szigorításnak örülők viszont azt mondják, erre van már működő szolgáltatása a Facebooknak is, ez a Messenger Kids, amelyet 6-12 éveseknek ajánlanak. Ez jelenleg csak az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban működik, de technikailag nem lenne akadálya annak, hogy kiterjesszék más területekre is. Az pedig tény, hogy a kisebb gyerekeket beengedni a "nagyok játszóterére" sok esetben rizikós lehet, az internet veszélyeit még nem ismerő, tapasztalatlan felhasználó-palánták ugyanis könnyebben válhatnak zaklatás, cíberbuillying, vagy más visszaélések áldozatává.

Ha valakit ezentúl 13 év alattinak minősít a Facebook, annak nem törlik, de zárolják a fiókját, és csak akkor használhatja újra, ha érvényes személyi igazolvánnyal vagy más hiteles, hivatalos dokumentummal tudja igazolni életkorát.

Most pedig jöhetnek a kommentek: szerintetek jó döntés a 13 év alattiak szigorúbb kizárása a Facebookról, vagy be kéne engedni őket is, és valami más megoldást találni a védelmükre?

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.