Hirdetés

Tovább dagad a Facebook botrány, de most te is beszólhatsz nekik



|

Nem csak ötvenmillió adatot kezeltek felelőtlenül öt évvel ezelőttig, de most már minden rendben van, mondja Zuckerberg. Viszont most van lehetőségünk közvetlenül véleményt mondani az új adatkezelési szabályaikról.

Hirdetés

Csakazértsem írjuk le sokadszor a Facebook 2013-ból eredő, de az elmúlt hetekben kirobbanóü adatkezelési botrányainak előzményeit, mindent el lehet olvasni ebben az összefoglalóban. Most már tényleg az újdonságokra koncentrálunk, van abból is rendesen. Mark Zuckerberg ugyanis tegnap este újságírók számára tartott telekonferenciát, amelyben további vallomásokra ragadtatta magát.

Hirdetés

"Mivel a vállalatunk idealista és optimista, az első évtizedünkben igazából csak azokra a jó dolgokra figyeltünk, amelyeket az emberek összehozásával elértünk" - kezdte az önvizsgálatot a Facebook vezetője, aki ezután egy kifejezetten mellbevágó kijelentésre is ragadtatta magát. Úgy fogalmazott ugyanis, hogy

"több mint kétmilliárd Facebook fiókhoz férhettek hozzá a felhasználók tudta nélkül."

Erős kijelentés, és persze nem azt jelenti, hogy ez tényleg meg is történt, hanem azt, hogy az adatkezelési gyakorlatuk a mostani botrányt kiváltó 2013-as eset utáni 2014-es szigorításokig tényleg viszonylag könnyen lehetővé tette, hogy akár az összes felhasználó adatait hasonló trükkös módszerrel ki lehetett volna nyerni valamilyen külső próbálkozónak.

Szintén belső beismerés vezetett odáig, hogy még tisztább (és súlyosabb) képet kaphatunk a 2013-as Cambridge Analytica adatszerzésről. Az eddig ismert 50 milliós szám szerint ugyanis már 87 millió felhasználó adatainak kiszivárgását ismerte el Mike Schroepher, a Facebook technológiai igazgatója.

Te is beleszólhatsz az új szabályokba

A telekonferencián természetesen többször elhangzott, hogy az egykori illegális adatszerzést követően már 2014-ben megváltoztatták azt a módszert, ahogy külső alkalmazások hozzáférhetnek a Facebook fiókokhoz. Többek között ennek köszönhető, hogy évek óta felugró ablak fogad minden külső app (játékok, kvízek és egyebek) elindításakor, amely megerősítést kér a felhasználótól, és tájékoztatást ad arról, milyen adatokat láthat az alkalmazás és kap-e jogot például automatikus bejegyzések létrehozására a nevünkben). De ezen felül egyrészt a botrány pár héttel ezelőtti kirobbanása után azonnal kitiltották a Cambridge Analyticát, valamint a hozzá köthető szervezeteket a Facebookról, másrészt még szigorúbb és átláthatóbb adatkezelési gyakorlat bevezetését ígérték meg.

Ennek része egyrészt az lesz, hogy nemsokára a közösségi oldal fejlécében külön helyen is felbukkan az adatkezelési beállítások menüpontja, magát a beállítási menüt pedig még közérthetőbbre faragják. Másrészt pedig megérkezett a Facebook felhasználási feltételeinek és adatkezelési szabályzatának átfogalmazott, sokkal egyértelműbb és rigorózusabb változata, el is lehet olvasni ezen a linken (akik magyar nyelven használják a Facebookot, azoknak a szabályzat is magyarul jelenik meg).

Ez ráadásul még csak egy tervezet, amelynek véglegesítéséhez a Facebook a felhasználók véleményét, hozzászólásait, kritikai megjegyzéseit is várja. Épp ezért tegnaptól számítva egy hétig bárki írhat nekik ezzel kapcsolatban ezen a felületen. Csak ki kell választani, hogy kérdést, javaslatot vagy egyéb megjegyzést írunk, majd a szövegbeviteli mezőben máris mondhatjuk a magunkét. Ez a felület szintén elérhető magyarul azoknak, akik ezen a nyelven hasznáják a Facebookot.

Te írsz nekik valamit? Ha igen, mit? Jöhetnek hozzánk is a kommentek!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.