Hirdetés

Újabb hét, újabb gigaper a Facebook ellen



|

Lassan már tényleg hetente citálják bíróság elé Zuckerberget és csapatát. Most az automata arcfelismerés a per tárgya, és elég komoly a tét.

Hirdetés

Minél nagyobb egy vállalat, és "mindenhatóbb" a szolgáltatása, annyi fogást lehet rajta találni. Ráadásul persze a Facebook az elmúlt években simán alanyi jogon is beleszaladt jó pár pofonba világszerte a Cambridge Analytica-féle adatkezelési botránytól az álhírek terjesztésén át a kölönféle politikai beavatkozásokig. Most pedig az Egyesült Államokban egy olyan új per elé néznek, ami a számukra legrosszabb esetben súlyos dollármilliárdos büntetéssel járhat.

Hirdetés

A közösségi oldalt Illinois állam polgárainak nevében perelték be, mégpedig azért, mert az ottani szabályozásoknak nem felel meg a Facebook automatikus arcfelismerési technológiája. Alapból ugyanis az állam lakosainak egyenként kellene hozzájárulást adniuk ahhoz, hogy bármilyen tőlük független fél megjelölje őket képekben és egyéb tartalmakban, ezen felül pedig azt sem látják biztosítottnak, hogy a polgárok minden információt megkapnak arról, mire használhatja a Facebook az így azonosított arcképeiket.

A csoportos kártérítési eljárás jelenleg előkészítő szakaszban van, ami az amerikai jogrend szerint azt jelenti, hogy már bíróságon, de még nem konkrét per formájában hallgatják meg a felek képviselőit, begyűjtik a bizonyítékokat és vallomásokat, majd ez alapján határoz a bíró arról, hogy hivatalos perre terjeszti-e fel a beadványt. Mindenesetre elég valószínűtlen, hogy ebben a stádiumban ragad az ügy, a bíró ugyanis elég kemény találgatásokba bocsátkozott a Facebookon megjelölt fotók felhasználásával kapcsolatban. Szerinte például simán elképzelhető, hogy a felhasználók tudta nélkül azonosított fotók segítségével maga a Facebook, vagy azok a külső szervezetek, akiknek a Facebook ezeket átadja, biztonsági és köztéri kamerákon át automatikusan követni tud meghatározott személyeket, valamint így képesek feloldani az arcfelismeréses zárat használó telefonokat is. Akit érdekel a teljes kereset szövege, itt meg is nézheti:

Természetesen a Facebook hivatalos álláspontja szerint erről szó sincs, a közösségi oldal szabályzatában tisztán és egyértelműen megtalálható, hogyan működik az arcfelismerés, ezt akár ki is lehet kapcsolni, illetve a felhasználó engedélyéhez kötni, és arról is minden információ elérhető náluk, mi történik az így azonosított arcképekkel. A cég szóvivője szerint egész egyszerűen annyiról van szó, hogy a milliárdos nagyságú felhasználói bázis mellett egy kényelmi szolgáltatásként vezették be ezt a szolgáltatást, hogy az egyes ismerősök könnyebben megtalálhassák egymást.

Arról még nincs hír, mikor dől el a kereset sorsa, mindenesetre az azért már elég kellemetlen előjel, hogy jóváhagyták az anyagi vonzatát: eszerint, ha a Facebookot egy jövőbeni perben elmarasztalják ebben a témában, akkor minden érintett felhasználó után 1000-5000 dolláros kártérítést kell fizetnie, ami Illinois hétmillió környéki Facebook felhasználójával számolva akár 35 milliárd dollárra is rúghat. Ez már azétt egy olyan nagyságrendű összeg, amit egy Facebook méretű vállalat is megérez, no meg persze a befektetői. Ez utóbbi már tetten is érhető, a hír felbukkanását követően ugyanis 2,25 százalékot esett a Facebook részvényeinek árfolyama.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.